Једноставни трикови уз помоћ којих маслац неће потамнити док га топите

ГС
Једноставни трикови уз помоћ којих маслац неће потамнити док га топите

Понекад неки рецепти захтијевају да имате растопљени маслац који ће вашим јелима дати један посебан окус. Међутим, често се догоди да приликом овог процеса маслац пребрзо потамни и загори. Због тога вам доносимо савјете шта требате учинити како бисте имали савршено растопљени маслац.

Користите посуду од нехрђајућег челика
Кориштење посуде од нехрђајућег челика омогућује вам да видите боју на дну таве, док непријањајуће дно не дозвољава да се маслац лијепи. Крајеви посуде у којој топите маслац такођер омогућују стварање мјехурића.

Контролирајте топлину

Контрола топлине кључна је за успјешно пржење маслаца без да изгори. Маслац топите на средњој температури и припазите да се комадићи маслаца равномјерно топе у посуди.

Немој оставити да се маслац топи без надзора

Топљење маслаца може бити брз и једноставан процес, али захтијева вашу пуну пажњу. Због тога ово није вријеме за одлазак и обављање других кулинарских задатака. Мјехурићи ће се почети стварати када вода у маслацу почне да исправа. Тада ситуација постаје рискантна, јер вода штити од тога да маслац изгори.
Пратите мирис који се ствара приликом топљења

Можете вјеровати властитим осјетилима да ће вам помоћи док кухате. Када је у питању пржење маслаца, мирис ће вам дати до знања када је готов. До тамњења долази када круте бјеланчевине почну реагирати са присутним шећером и топлином. Тада ће почети мирисати на орахе. Чим осјетите ову арому, мјехурићи ће се вјеројатно угасити и вријеме је да га макнете с ватре.

Ставите маслац у посебну посуду

Када се ваш маслац успјешно запече, пребаците га из таве у једну посуду. Овај је корак кључан, јер је тава врућа, а исто тако и масноћа маслаца у тави. Дакле, наставит ће се топити, што ће резултирати спаљеним маслацем. Улијте маслац у плитку посуду попут здјеле за тјестенину да се брзо охлади.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана