Јачајте организам цијеле циме: Зимница од тиквица

ГС
Јачајте организам цијеле циме: Зимница од тиквица

Један од најбољих начина да уживате у тиквицама и њиховим предностима

Тиквице се могу припремити на безброј начина. То је апсолутни императив ако бринете о свом здрављу, јер тиквице су права мала ризница хранљивих материја.


Зашто треба јести тиквице?

Ово поврће обилује витаминима — тиквице садрже витамин Д, а у врло високој концентрацији и витамине А, К, Б1, Б3, Б12, Б2, фолате и, нарочито, витамин Ц. Поред тога, у 100 грама тиквица налази се 261 мг калијума, као и натријум, магнезијум, биљна влакна, засићене масне киселине, протеини, а свега 16 калорија.

Будући да су одличан извор магнезијума, који има важну улогу у очувању здравља кардиоваскуларног система, појачано конзумиране тиквица помоћи ће да сачувате срце, али и мозак.

Уз то, фолна киселина из тиквица “разбија” хомоцистеин, који у већој концентрацији изазива срчани удар и тромбозу, а регулише се и крвни притисак.

Тиквице захваљујући антиоксидансима имају и противупално дејство, а смањује и ризик за гихт, артрозу и реуматоидни артритис.

Такође, ово поврће садржи састојке који чувају фоторецепторе у мрежњачи и витамин А, па доприноси и здрављу ока.

Посебно су заступљене у исхрани људи који желе да изгубе килограме јер су нискокалорична намирница која обилује нутријентима.

Тиквице су дио многих рецепата јер спадају у најпопуларније намирнице на нашим просторима, али је мало познато да од њих можете направити и укусну и здраву зимницу.

 

Зимница од тиквица

Састојци:

1 кг тиквица

150 грама бијелог лука

400 мл сирћета

со и бибер по укусу

струк мирођије
 

Припрема:

Добро оперите тиквице, па их осушите убрусима. Сијеците их на колутове дебљине по центиметар.

Ставите у шерпу, додајте 2,5 литра воде, па посолите. Ставите да се кува око пет минута, односно док се не растопи со, па склоните с рингле и додајте 400 мл сирћета.

Потом вадите колутове тиквица и ређајте их у стерилисане тегле, а послије сваког трећег реда ставите мирођију, чен бијелог лука и мало бибера. Прелијте мјешавином сирћета и воде у којој су се тиквице кувале, па затворите.

Чувајте на тамном и хладном мјесту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана