Jačajte organizam cijele cime: Zimnica od tikvica

GS
Jačajte organizam cijele cime: Zimnica od tikvica

Jedan od najboljih načina da uživate u tikvicama i njihovim prednostima

Tikvice se mogu pripremiti na bezbroj načina. To je apsolutni imperativ ako brinete o svom zdravlju, jer tikvice su prava mala riznica hranljivih materija.


Zašto treba jesti tikvice?

Ovo povrće obiluje vitaminima — tikvice sadrže vitamin D, a u vrlo visokoj koncentraciji i vitamine A, K, B1, B3, B12, B2, folate i, naročito, vitamin C. Pored toga, u 100 grama tikvica nalazi se 261 mg kalijuma, kao i natrijum, magnezijum, biljna vlakna, zasićene masne kiseline, proteini, a svega 16 kalorija.

Budući da su odličan izvor magnezijuma, koji ima važnu ulogu u očuvanju zdravlja kardiovaskularnog sistema, pojačano konzumirane tikvica pomoći će da sačuvate srce, ali i mozak.

Uz to, folna kiselina iz tikvica “razbija” homocistein, koji u većoj koncentraciji izaziva srčani udar i trombozu, a reguliše se i krvni pritisak.

Tikvice zahvaljujući antioksidansima imaju i protivupalno dejstvo, a smanjuje i rizik za giht, artrozu i reumatoidni artritis.

Takođe, ovo povrće sadrži sastojke koji čuvaju fotoreceptore u mrežnjači i vitamin A, pa doprinosi i zdravlju oka.

Posebno su zastupljene u ishrani ljudi koji žele da izgube kilograme jer su niskokalorična namirnica koja obiluje nutrijentima.

Tikvice su dio mnogih recepata jer spadaju u najpopularnije namirnice na našim prostorima, ali je malo poznato da od njih možete napraviti i ukusnu i zdravu zimnicu.

 

Zimnica od tikvica

Sastojci:

1 kg tikvica

150 grama bijelog luka

400 ml sirćeta

so i biber po ukusu

struk mirođije
 

Priprema:

Dobro operite tikvice, pa ih osušite ubrusima. Sijecite ih na kolutove debljine po centimetar.

Stavite u šerpu, dodajte 2,5 litra vode, pa posolite. Stavite da se kuva oko pet minuta, odnosno dok se ne rastopi so, pa sklonite s ringle i dodajte 400 ml sirćeta.

Potom vadite kolutove tikvica i ređajte ih u sterilisane tegle, a poslije svakog trećeg reda stavite mirođiju, čen bijelog luka i malo bibera. Prelijte mješavinom sirćeta i vode u kojoj su se tikvice kuvale, pa zatvorite.

Čuvajte na tamnom i hladnom mjestu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana