Главни разлози жудње за сланом храном

ГС
Foto: Илустрација

Прилично нас често упозоравају на опасности конзумирања превише шећера, али чини се да мање чујемо о томе како задржати и контролисати жудњу за сољу.

Натријум и хлорид су два есенцијална електролита која се комбинују и чине кухињску со. Електролити су одговорни за провођење електричних набоја унутар тијела, што доводи до мишићних контракција. Ови нутријенти такође имају важну улогу у равнотежи течности, пХ крви, и нервној функцији.

Уколико ваше тијело „жуди за сољу“ то би могао да буде начин на који вам тијело говори да је исцрпјело хранљиве састојке соли или једноставно може да буде повезано с вашим навикама у исхрани или хормонима, пише Real Simple, преноси Вечерњи..

 

Дехидратација

Будући да су натријум и хлорид неопходни за равнотежу течности у тијелу, дехидратација може да изазове потребу за више соли.

Ово је начин на који вас ваше тијело тјера да једете или пијете више натријума и хлорида који вам могу помоћи у побољшању стања хидратације. Осим што једете више соли, можда ћете пожељети и више воде што би додатно побољшало вашу хидратацију.

Када сте дехидрирани, можете да примијетите још неколико симптома осим жудње за сланом храном: главобоља, смањено мокрење, летаргија и осјећај жеђи.

 

Умор

Када сте неиспавани, апетит вам се може чинити незаситним и ваша способност да игноришете примамљиву жудњу постаје слабија. Као и код стреса, овдје улогу имају ваши хормони.

Хормони кортизол, лептин, грелин и серотонин изазивају глад и потстичу вашу жељу за храном од које се осјећате добро. Зато учините све што је у вашој моћи како бисте се сваке ноћи довољно наспавали, преноси Вечерњи.

 

ПМС

Предменструални синдром може да проузрокује спектар симптома, а док неки могу да примијете и више емоционалних симптома попут промјена расположења, други могу да примијете и промјену у апетиту и жудњи за специфично сланом храном.

Иако не постоји добро утврђена теорија зашто се то догађа, сматра се да флуктуирајући хормони имају улогу у томе.

 

Стрес

Још једно стање у ком су укључени хормони би могло да буде разлог зашто жудите за сланом храном – стрес.

Главни хормон који помаже вашем тијелу да се носи са стресом зове се кортизол. Овај хормон се ослобађа из ваших надбубрежних жлијезда као одговор на стрес и мијења тјелесне функције, крвни притисак, број откуцаја срца, па чак и употребу глукозе како би помогао тијелу.

Једна студија из „Јоурнал оф Неуросциенце“ указује на то да особе с вишим нивоом натријума у крви, познатом и као хипернатремија, ослобађају мање кортизола када доживљавају стрес.

Ово може да објасни зашто жудите за сланом храном током стресних периода, јер би конзумирање веће количине могло да буде један од начина на који ваше тијело управља стресом.

 

Појачано знојење током вјежбања

Редовно вјежбање је одлично за вас, а такође може да допинесе жудњи за сланом храном.

Натријум је електролит који излази из тијела када се знојите, па ваше тијело након вјежбања жуди за сољу како би надокнадио изгубљени натријум. Из тог разлога су спортски напици који садрже електролите толико популарни.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана