Ево који положај је најбољи за једење

ГС
Foto: Илустрација

Ако нисте знали који положај је најбољи за једење, ево одговора!

Индијци имају једну навику током једења која је Европљанима потпуно страна, а која се испоставила као веома корисна за здравље. По традицији, они једу практично на поду, сjедећи у "турском седу". Управо се ова поза испоставила као веома добра. 

За разлику од Европљана, па чак и великог дијела својих сународника који седе за трпезаријским столом кад једу, Индијци традиционално ручају на поду са прекрштеним ногама. Осим њих, многе источне и југоисточне азијске културе такође прате исту традицију, а постоји ваљан разлог за ову праксу који је подржан од стране здравствених стручњака.

Ево неколико значајних разлога зашто би требало да једете као Индијци и сједите прекрштених ногу на поду:

  1. Помаже у губитку тежине - Сједење на поду, а затим устајање или да се одложи тањир или да се допуни, значи да се крећете и док једете што помаже да се боље регулише циркулација. Такође помаже у губитку тежине и ефикасан је начин да се опустите и умирите ум, чиме спречавате преједање.
  2. Побољшава држање - Сједење прекрштених ногу на поду је као извођење јога асане. Овај положај помаже да успоставите добро држање, стављајући леђа и кичму у усправан положај. Даје флексибилност и јача кости доњег дијела тијела.
  3. Побољшава варење - Овај положај помаже варењу и подстиче регулацију пробавних сокова који подржавају здравље цијелог организма. Такође покреће стомачне мишиће који регулишу лучење желудачне киселине.
  4. Опушта ум - Овај положај је идеалан за медитацију и помаже у ослобађању од стреса тако што одржава ум опуштеним и мирним.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана