Evo koji položaj je najbolji za jedenje

GS
Foto: Ilustracija

Ako niste znali koji položaj je najbolji za jedenje, evo odgovora!

Indijci imaju jednu naviku tokom jedenja koja je Evropljanima potpuno strana, a koja se ispostavila kao veoma korisna za zdravlje. Po tradiciji, oni jedu praktično na podu, sjedeći u "turskom sedu". Upravo se ova poza ispostavila kao veoma dobra. 

Za razliku od Evropljana, pa čak i velikog dijela svojih sunarodnika koji sede za trpezarijskim stolom kad jedu, Indijci tradicionalno ručaju na podu sa prekrštenim nogama. Osim njih, mnoge istočne i jugoistočne azijske kulture takođe prate istu tradiciju, a postoji valjan razlog za ovu praksu koji je podržan od strane zdravstvenih stručnjaka.

Evo nekoliko značajnih razloga zašto bi trebalo da jedete kao Indijci i sjedite prekrštenih nogu na podu:

  1. Pomaže u gubitku težine - Sjedenje na podu, a zatim ustajanje ili da se odloži tanjir ili da se dopuni, znači da se krećete i dok jedete što pomaže da se bolje reguliše cirkulacija. Takođe pomaže u gubitku težine i efikasan je način da se opustite i umirite um, čime sprečavate prejedanje.
  2. Poboljšava držanje - Sjedenje prekrštenih nogu na podu je kao izvođenje joga asane. Ovaj položaj pomaže da uspostavite dobro držanje, stavljajući leđa i kičmu u uspravan položaj. Daje fleksibilnost i jača kosti donjeg dijela tijela.
  3. Poboljšava varenje - Ovaj položaj pomaže varenju i podstiče regulaciju probavnih sokova koji podržavaju zdravlje cijelog organizma. Takođe pokreće stomačne mišiće koji regulišu lučenje želudačne kiseline.
  4. Opušta um - Ovaj položaj je idealan za meditaciju i pomaže u oslobađanju od stresa tako što održava um opuštenim i mirnim.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana