Детокс послије сарме и печења: Намирнице које ће вам помоћи да опоравите тијело након празника

Б92
Foto: Илустрација

Уживање у сармама, печењу, колачима и руској салати ће ускоро бити иза нас.

А онда ћемо жељети да тешку празничну храну замијенимо што здравијом исхраном, како бисмо могли "да сперемо празничну кривицу". Без бриге, сви то раде. Зато вам и доносимо листу намирница које ће у борби са заосталим масноћама и другим токсинима у телу највише помоћи.

Јетра је наш највећи савезник у чишћењу организма, а да би лакше обављала свој посао, потребна јој је и наша помоћ. Помоћи ћемо јој тако што ћемо јести храну која ће очистити цијело наше тијело од многих штетних материја које уносимо у њега конзумирањем масне и нездраве хране, алкохола и газираних пића.

Броколи

Броколи је дивна храна, а њене здравствене предности су небројене. Клице броколија имају 30 до 50 пута јаче антиканцерогено дејство од броколија, који је један од најјачих антиоксиданата.

 

Грејпфрут

Грејпфрут је познат као моћно средство за чишћење јетре. Садржи флавоноид који се зове нарингенин, који стимулише јетру да сагоријева масти умјесто да их складишти. Исцједите њен сок у чашу и мало разблажите обичном или минералном водом.

 

Чиа сјеменке

 

Влакна подстичу варење и уклањање отпадних производа. Препоручљиво је јести између 25 и 35 грама влакана дневно јер брзо доносе осјећај ситости и хране здраве бактерије у систему за варење. Богатство растворљивих и нерастворљивих влакана у чиа сјеменкама значи да могу да помогну у повећању апсорпције хранљивих материја, у борби против холестерола, и да убрзају и регулишу функцију цријева и помажу у спријечавању затвора.

 

Орашасти плодови

Орашасти плодови попут бадема, љешника и ораха пуни су аминокиселина и протеина, што их чини привлачним онима који жуде за витком фигуром. Осим тога, не садрже шећер, већ влакна која их чине засићенима. Орашасти плодови су богати есенцијалним масним киселинама, Л-аргинином и глутатионом, који помажу у детоксикацији јетре.

 

Рен

Рен је моћно средство за чишћење организма. Ова зачињена храна подстиче разградњу масти и детоксикацију јетре, бубрега и цријева. Помаже и у раду органа за дисање, који такође учествују у елиминисању штетних материја.

 

Боквица

Боквица је биљка богата топивим влакнима. Упија токсине и холестерол који се лакше избацују из организма, а може га се пронаћи у облику праха који се узима као напитак, а између осталог је изврстан и за пробаву.

 

Зелени чај

Зелени чај се прави од свјежих листова и садржи супстанце које убрзавају метаболизам. На примјер, кофеин који стимулише варење. Количина кофеина је мања него у кафи, што је добро јер се чај може пити неколико пута дневно без уноса превише кофеина, а може се попити и до једног литра дневно. Чак и стара кинеска пословица каже: "Боље три дана без хране него један дан без чаја."

 

Сусам

Сјеменке сусама успешно смањују негативан утицај алкохола и других токсина на јетру. Могу се користити као додатак салатама или месу.

 

Поточарка

Љековита поточарка је веома храњива биљка. Богата је витаминима А, Б, Д и Е, минералима, протеинима и влакнима. Садржи више витамина Ц и од лимуна као и више гвожђа од спанаћа. Осушени листови ове биљке и њене сјеменке могу да се користе као зачин и додају супама и чорбама.

 

Купус

Чак 92,5 одсто купуса чини вода, па се сматра дијеталним намирницама. Са свега двадесетак калорија на сто грама воћа, препоручује се особама на дијети. Поред тога, успорава претварање шећера и других угљених хидрата у масти. Пошто има и висок проценат целулозе, стимулише варење и смањује надимање.

 

Зелено поврће

Зелено поврће је само по себи одличан савезник у процесу детоксикације саме јетре. Састоји се од цикорије, кеља, празилука, зелене салате, блитве и копра. Кад год је могуће треба га јести сировог, а ако је кувано, кувати на пари да би се сачувало што више хранљивих материја. Хлорофил из ове врсте поврћа помаже тијелу да уклони токсине из околине (тешке метале и пестициде) и главни је савезник често преоптерећене јетре.

 

Бијели лук

Бијели лук има изражен антибактеријски и антивирусни ефекат. Учествује у детоксикацији тако што активира ензиме који помажу у раду јетре.

 

Лимун

Витамин Ц раствара токсине у води и тако их лакше избацује из тијела. Зато с времена на време, умјесто воде, попијте лимунаду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана