Да ли постоји "јака" и када је заправо најбоље вријеме за кафу?

ГС
Foto: arhiva

Ако не можете да замислите дан бар без једне кафе, нарочито оне прве јутарње, то не значи да знате све о овом напитку. Али да ли знате када и зашто је најбоље да попијемо кафу? Која је њена интеракција са лековима? Да ли кафа утиче на спортске резултате?

Да ли заиста постоје "јака" и "танка" кафа?

Не, не постоје "јака" и "танка" кафа. Заправо, немогуће је процјенити снагу, односно „јачину“ кафе. Кафа се процјењује уз помоћ неколико различитих параметара, који су везани за начин прављења, али финални производ је на крају увијек исти – кафа.

Када је најбоље вријеме за кафу?

Ако пијете кафу како бисте се разбудили, требате да одаберете прави тренутак. Тачно вријеме можете да одредите уз помоћ нивоа кортизола у телу; кад ниво кортизола почиње да пада, тада је идеално вријеме за кафу. Већина људи има висок ниво кортизола од 8 до 9 сати, следећи врх је између 12 и 13 сати, а последњи од 17:30 до 18:30. После 19 часова се кафа не препоручује, ако желите да имате миран сан.

Да ли постоји нека интеракција са лијековима?

Кафа садржи кофеин, који углавном не ствара проблеме ако се узима са лијековима. Ипак, научници су открили да интеракција између кофеина и аналгетика повећава њихов учинак. Зато припазите следећи пут, кад будете пили лијекове против болова.

Колико дуго кафа дјелује на нас?

Ако попијете шољу кафе ујутру у 9 сати, до 13 сати у вашем тијелу ће остати само 100 мг кафе, што значи да ће њено дејство бити смањено. Ако попијете кафу после 15х, остаћете орни све до вечери.

Да ли скувана кафа смије дуго да стоји?

Ако пијете кафу, која је свјежа самљевена, немојте да је остављате да одстоји, него је попијте у року од 15 минута. Након тога кафа губи укус и постаје све лошија.

Може ли кафа да утиче на спортске резултате?

Кофеин повећава ниво адреналина у телу и одваја киселине од ткива, што доводи до бољих спортских резултата код оних који пију кафу пре тренинга.

Да кафа може да гоји?

Кафа повећава ниво хормона кортизола, који појачава потребу за шећером и слаткишима, а кофеин нарушава сан, па се зато следећег дан осећате уморно и једете лошу храну.

Изглед и јачина

Као што смо већ напоменули, нема "јаке" и "танке" кафе. Многи мисле да тамнија боја значи јачи укус и има више кофеина. Међутим, пржење кафе не утиче на количину кофеина, а самим тим ни на јачину. Ниво остаје исти, јер пржењем испарава влага, због чега зрна изгледају тамније и веће.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана