Da li postoji "jaka" i kada je zapravo najbolje vrijeme za kafu?

GS
Foto: arhiva

Ako ne možete da zamislite dan bar bez jedne kafe, naročito one prve jutarnje, to ne znači da znate sve o ovom napitku. Ali da li znate kada i zašto je najbolje da popijemo kafu? Koja je njena interakcija sa lekovima? Da li kafa utiče na sportske rezultate?

Da li zaista postoje "jaka" i "tanka" kafa?

Ne, ne postoje "jaka" i "tanka" kafa. Zapravo, nemoguće je procjeniti snagu, odnosno „jačinu“ kafe. Kafa se procjenjuje uz pomoć nekoliko različitih parametara, koji su vezani za način pravljenja, ali finalni proizvod je na kraju uvijek isti – kafa.

Kada je najbolje vrijeme za kafu?

Ako pijete kafu kako biste se razbudili, trebate da odaberete pravi trenutak. Tačno vrijeme možete da odredite uz pomoć nivoa kortizola u telu; kad nivo kortizola počinje da pada, tada je idealno vrijeme za kafu. Većina ljudi ima visok nivo kortizola od 8 do 9 sati, sledeći vrh je između 12 i 13 sati, a poslednji od 17:30 do 18:30. Posle 19 časova se kafa ne preporučuje, ako želite da imate miran san.

Da li postoji neka interakcija sa lijekovima?

Kafa sadrži kofein, koji uglavnom ne stvara probleme ako se uzima sa lijekovima. Ipak, naučnici su otkrili da interakcija između kofeina i analgetika povećava njihov učinak. Zato pripazite sledeći put, kad budete pili lijekove protiv bolova.

Koliko dugo kafa djeluje na nas?

Ako popijete šolju kafe ujutru u 9 sati, do 13 sati u vašem tijelu će ostati samo 100 mg kafe, što znači da će njeno dejstvo biti smanjeno. Ako popijete kafu posle 15h, ostaćete orni sve do večeri.

Da li skuvana kafa smije dugo da stoji?

Ako pijete kafu, koja je svježa samljevena, nemojte da je ostavljate da odstoji, nego je popijte u roku od 15 minuta. Nakon toga kafa gubi ukus i postaje sve lošija.

Može li kafa da utiče na sportske rezultate?

Kofein povećava nivo adrenalina u telu i odvaja kiseline od tkiva, što dovodi do boljih sportskih rezultata kod onih koji piju kafu pre treninga.

Da kafa može da goji?

Kafa povećava nivo hormona kortizola, koji pojačava potrebu za šećerom i slatkišima, a kofein narušava san, pa se zato sledećeg dan osećate umorno i jedete lošu hranu.

Izgled i jačina

Kao što smo već napomenuli, nema "jake" i "tanke" kafe. Mnogi misle da tamnija boja znači jači ukus i ima više kofeina. Međutim, prženje kafe ne utiče na količinu kofeina, a samim tim ni na jačinu. Nivo ostaje isti, jer prženjem isparava vlaga, zbog čega zrna izgledaju tamnije i veće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana