Да ли је сланина добра или лоша намирница? Одговор ће вас изненадити

ГС
Foto: Илустрација

Сланина има много соли и масноћа, а познато је да је претјеран унос соли и масноћа повезан са ризиком од развоја разних здравствених стања, као што је хипертензија.

Ипак, конзумирање сланине има и своје предности, пише Healthline.

Типична порција куване сланине од 100 грама, према стручњацима за садржи 37 грама висококвалитетних животињских бјеланчевина, витамине Б1, Б2, Б3, Б5, Б6 и Б12 и пристојне количине минерала гвожђа, магнезијума, цинка и калијума. Међутим, све храњиве састоје које се налазе у сланини налазе се и у другим, мање прерађеним производима од свињског меса.

Даје вам енергију, не дебљину

Супротно устаљеном вјеровању, не дебљају нас масти већ угљени хидрати. Наука потврђује да се уз исхрану са смањеним удјелом угљених хидрата може смршати. Многи мисле да нам угљени хидрати пружају енергију, али чак су и наши преци енергију надокнађивали мастима које су доказано дјелотворније у њеном одржавању.

Богата је бјеланчевинама и засићује вас

Сланина је богата засићеним мастима, што значи да ћете бити сити него да сте унијели угљене хидрате. Она је богата бјеланчевинама, које су кључни састојак здраве исхране.

Такође, савршено помаже и код мамурлука, Британски истраживачи са универзитета у Њукестлу су повезали конзумирање сланине са смањењем посљедица мамурлука. Открили су да сланина садржи аминокиселине које користе у надокнади неуротрансмитера чији број рапидно опада током интензивног испијања алкохола.

За боље памћење

Сланина садржи микронутријент - колин, који је важан за развој хипокампуса у мозгу, дијела резервисаног за памћење. Студија универзитета у Сјеверној Каролини сугерише да исти састојак може да допринесе бољем развоју мозга нерођеног дјетета, ако трудница конзумира храну богату тим елементом.

Лако се припрема и лако се комбинује

Припрема сланине брза је и крајње једноставна. Можете да је припремате и у микроталасној пећници, али и без термичке обраде. Једнако је добра за доручак, ручак и за вечеру, у комбинацији са различитим додацима осталим јелима. Може се користи и као свјежа, и као хрскава, односно пржена.

Истовремено је и слана и слатка

Сланина је храна спојених супротности – слано-слатки ужитак у ком су два укуса једнако расподијељена. Другим ријечима, слатко-слани ужитак, поготово по мирису, преноси Б92.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана