Да ли је сирова храна здравија од куване

Г.С.
Foto: Агенције

Кување хране може побољшати њен укус, али такође мијења и њен нутритивни садржај.

Занимљиво је да се неки витамини кувањем губе, док други постају доступнији вашем тијелу, а све зависи од појединачног одабира намирница.

Неки тврде да је конзумирање првенствено сирове хране пут ка бољем здрављу. Међутим, одређена кухана храна има јасне нутритивне предности.

Иако постоје различити нивои прехране сировом храном, сви они укључују јести углавном негријану, некувану и непрерађену храну.

Заговорници тврде да је сирова храна храњивија од кухане, јер се ензими, заједно с неким храњивим састојцима, уништавају у процесу кувања те вјерују да је кувана храна заправо отровна.

Иако неке јасне користи имају једење сировог воћа и поврћа, постоје и потенцијални проблеми с прехраном сировом храном. Строгу дијету са сировом храном врло је тешко слиједити, а број људи који се дугорочно држи потпуно сирове прехране врло је мали.

Нека храна садржи опасне бактерије и микроорганизме који се елиминишу само кувањем. Ако једете потпуно сирову прехрану која укључује рибу и месо, постоји ризик од развоја болести која се преноси храном.

Кување може уништити ензиме у храни

Када конзумирате храну, пробавни ензими у вашем тијелу помажу је разградити на молекуле који се могу апсорбирати. Храна коју једете такођер садржи ензиме који помажу пробави.

Ензими су осјетљиви на топлоту и лако се деактивирају када су изложени високим температурама. Уствари, готово сви ензими се деактивирају на температурама преко 47 степени Целзијуса.

Ово је један од примарних аргумената у корист прехране сировом храном. Када се током поступка кувања ензими хране промијене, потребно је више ензима да их се пробави.

Присталице прехране сировом храном тврде да ово ствара стрес вашем тијелу и може довести до недостатка ензима. Међутим, не постоје научне студије које би подржале ову тврдњу.

Људско тијело производи ензиме неопходне за пробаву хране, а тијело апсорбује и поновно лучи неке ензиме, па је мало вјеројатно да ће пробављање хране довести до недостатка ензима.

Штавише, наука још није показала негативне здравствене учинке једења куване хране са денатурираним ензимима.

У процесу кувања губе се неки витамини топиви у води

Сирова храна може бити богатија одређеним храњивим састојцима од кухане који се могу изгубити током поступка кувања. Истраживања су показала да су витамини топиви у води, попут витамина Ц и витамина Б, посебно осјетљиви  током кувања.

Заправо, прокључала вода може смањити садржај витамина поврћа за 50 до 60 посто.

Неки минерали и витамин А такођер се губе тијеком кувања, иако у мањој мјери. Кување углавном не утиче на витамине Д, Е и К топиве у мастима.

Врењем се постиже највећи губитак храњивих састојака, док други начини кувања ефикасније одржавају садржај храњивих састојака у храни.

Кување поврћа на пари, пржење и мијешање неке су од најбољих метода кувања поврћа када је ријеч о задржавању храњивих састојака.

Кувану храну може бити лакше жвакати и пробавити

Жвакање је важан први корак у процесу пробаве. Чин жвакања разбија велике комаде хране на мале честице које се могу пробавити.

Неправилно жвакана храна организму је пуно теже пробављива и може довести до појаве гасова и надутости. Уз то, потребно је знатно више енергије и труда за правилно жвакање сирове хране од оне куване.

Процес кувања хране разграђује нека њена влакна и зидове биљних ћелија, што олакшава тијелу да пробави и апсорбира храњиве састојке.

Кување убија штетне бактерије и микроорганизме

Одређену храну је боље јести кувану, јер сирове верзије могу садржавати штетне бактерије. Кување хране ефикасно убија бактерије које могу узроковати болести које се преносе храном.

Међутим, воће и поврће је генерално сигурно јести сирово, све док није загађено.

Шпинат, зелену салату и парадајз најчешће загађују бактерије, док сирово месо, риба, јаја и млијечни производи често садрже бактерије које вам могу наштетити.

Зависи од врсте хране

Ни прехрана потпуно сировим нити потпуно куваним намирницама не може се оправдати научно. То је зато што и сирово и кувано воће и поврће имају разне здравствене предности, укључујући нижи ризик од хроничних болести.

Намирнице које је здравије јести сирове према Хеалтхлинеу су: брокула, купус, лук, бијели лук.

Храна коју је здравије јести кухану: шпароге, гљиве, шпинат, парадајз, мрква, кромпир, махунарке, месо, риба и перад.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана