Бацање хране у Словенији порасло лани на 68 килограма по становнику

Танјуг
Foto: ИЛУСТРАЦИЈА

ЉУБЉАНА - Просхечан становник Словеније бацио је лани 68 килограма хране, један килограм више него 2019., од чега је 40 посто и даље било јестиво.

Укупна количина бачене хране у Словенији износила је прошле године 143.570 тона, што је за 2,0 посто више у односу на 2019, објавио је Завод за статистику, а преноси агенција СТА. Домаћинства и трговине прехрамбеним производима повећали су лани количину бачене хране, док су произвођачи хране, кетеринг компаније и фирме у дјелатности служења хране смањиле ову врсту отпада.

Домаћинства су произвела лани 52 процента укупног отпада од хране, или 7,0 одсто више него 2019, године, а продавнице хране су генерисале 11 посто овог отпада, односно за шест процената више него годину раније. С друге стране, произвођачи хране су прошле године у укупном овом отпаду имали удио од 7,0 процената, што је пад од 10 посто на годишњем нивоу, а удио кетеринга и фирми које се баве услуживањем хране је смањен за четири одсто на 30 процената.

Истовремено, удио јестиве хране у укупно баченој количини повећан је за један процентни поен на 40 посто, према Заводу за статистику. Већина бачене хране је анаеробно прерађена у погонима за биогас, скоро 47 посто, или аеробно у фабрикама ђубрива (31%).

Око два одсто отпада од хране обрађено је на други начин - спаљивањем или поновном прерадом у рафинеријама нафте. Количина бачене компостне хране повећана је 2020. за готово 17 посто у односу на претходну годину, док је количина отпада који се прерађује у погонима за производњу биогаса била мања за пет процената, додаје словеначка новинска агенција.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана