Bacanje hrane u Sloveniji poraslo lani na 68 kilograma po stanovniku

Tanjug
Foto: ILUSTRACIJA

LjUBLjANA - Proshečan stanovnik Slovenije bacio je lani 68 kilograma hrane, jedan kilogram više nego 2019., od čega je 40 posto i dalje bilo jestivo.

Ukupna količina bačene hrane u Sloveniji iznosila je prošle godine 143.570 tona, što je za 2,0 posto više u odnosu na 2019, objavio je Zavod za statistiku, a prenosi agencija STA. Domaćinstva i trgovine prehrambenim proizvodima povećali su lani količinu bačene hrane, dok su proizvođači hrane, ketering kompanije i firme u djelatnosti služenja hrane smanjile ovu vrstu otpada.

Domaćinstva su proizvela lani 52 procenta ukupnog otpada od hrane, ili 7,0 odsto više nego 2019, godine, a prodavnice hrane su generisale 11 posto ovog otpada, odnosno za šest procenata više nego godinu ranije. S druge strane, proizvođači hrane su prošle godine u ukupnom ovom otpadu imali udio od 7,0 procenata, što je pad od 10 posto na godišnjem nivou, a udio keteringa i firmi koje se bave usluživanjem hrane je smanjen za četiri odsto na 30 procenata.

Istovremeno, udio jestive hrane u ukupno bačenoj količini povećan je za jedan procentni poen na 40 posto, prema Zavodu za statistiku. Većina bačene hrane je anaerobno prerađena u pogonima za biogas, skoro 47 posto, ili aerobno u fabrikama đubriva (31%).

Oko dva odsto otpada od hrane obrađeno je na drugi način - spaljivanjem ili ponovnom preradom u rafinerijama nafte. Količina bačene kompostne hrane povećana je 2020. za gotovo 17 posto u odnosu na prethodnu godinu, dok je količina otpada koji se prerađuje u pogonima za proizvodnju biogasa bila manja za pet procenata, dodaje slovenačka novinska agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana