5 намирница које миришу као смрдљиве чарапе и канализација, али их људи свеједно једу

ГС
Foto: Илустрација

Натто је јапански деликатес. Тачније, ријеч је о ферментисаним зрнима соје које краси љепљива текстура налик на сир који се развлачи, а које прати мирис старих чарапа.

Врхунска храна нас привлачи својим примамљивим изгледом, запањујућим укусом и опојним мирисом. Али, неке намирнице не могу се похвалити с баш свим тим карактеристикама.

Доносимо вам листу хране с најгорим мирисом на свету, која се упркос томе једе. Заправо, мирис је толико лош да многи желе баш зато да пробају те намирнице.

Дуриан је монументални плод стабла Дурио које је бодљикаво споља, а кремасто изнутра. Ово необично воће толико смрди да је забрањено унијети га са собом у неке хотеле и авионе у југоисточној Азији.

Његов мирис описују као комбинацију трулог лука, терпентина и канализације, а понекад се може осјетити и са веће удаљености. Свакако, ријеч је о азијском деликатесу који баш зато многи желе да пробају. Он се додаје у све од палачинки, преко сладоледа до соса за тјестенину.

Сурстромминг је конзервирана риба из Шведске која има снажан мирис покварених јаја. Смрад је толико јак да се конзерва ријетко кад отвара у кући или стану, а никада без заштитних рукавица. Вјерујте, не желите да се овај мирис задржи на вашој кожи. Сурстромминг се најчешће ставља у сендвич односно сједињује с маслацем, луком, киселом павлаком и кромпиром.

Натто

Неугодна арома не спречава Јапанце да уживају у Натту, а посебно је популарно јело за доручак и ужину међу млађим школарцима и средњошколцима.

Хакарл

Хакарл је исландско традиционално јело које укључује ферментисано и сушено месо Гренландског морског пса. Оно је иначе отровно за човјека у свјежем облику, па се зато подвргава вишемесечном процесу припреме током ког се токсини неутрализујуу. Укус му је врло благ, и мирише на амонијак. Заправо, они који су га пробали тврде да има мирис као средство за дубинско чишћење куће.

Горки грашак

Петаи или горки грашак неки називају и смрдљивим грашком. Ово не чуди ако је познато да биљка испушта мирис налик на прдеж. Неки кажу и да има укус по овој природној појави. Упркостоме, ријеч је о врло здравом поврћу које је обожавано у југоисточној Азији. Најчешће се динста на нешто уља с другим поврћем, и служи уз рижу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана