Академија мијења правила додјеле “Оскара”: Поштовање друштвених разлика услов за пријаву

Г.С.
Академија мијења правила додјеле “Оскара”: Поштовање друштвених разлика услов за пријаву

Аутори филмова који буду жељели да се такмиче за награду “Оскар” мораће испунити критеријуме поштовања друштвених разлика, објавила је Америчка академија за филмску умјетност и науку.

Академија је поставила четири стандарда за која се нада да ће послужити у борби против дискриминације у друштву и подстицати равноправну заступљеност свих у стварању филмова.

“Оскар” је дуго критикован због недостатка различитости, попут мале заступљености жена и мањина, како испред тако и иза камере.

Године 2016. одлука да се за награде за најбољег глумца не номинује ниједан афроамерички глумац или припадник других мањина изазвао је љутњу и многе филмске звијезде бојкотовале су церемонију те је тада почео покрет “Оскари су тако бијели”.

То је подстакло Академију да начини промјене те су позвали 819 нових чланова да гласају за овогодишње “Оскаре”, а од њих су 45 одсто жене и 36 одсто нису бијелци.

Академија је објавила да је до сада удвостручила број жена у чланству и утростручила број мањина које нису биле довољно заступљене.

Стандарде је протеклих мјесеци развила радна група и они прописују да се у стварање филма морају укључити многе подзаступљене групе, попут жена, припадника етничких мањина, припадника ЛГБТ заједнице и инвалида.

Чланови Управног одбора Академије Девон Френклин и Џим Јанополус воде радну групу која је прилагодила стандарде разноликости у Великој Британији, као и за неке категорије награда Британске академије за филм и телевизију, да би биле задовољене посебне потребе.

- Спектар мора бити проширен да би приказао постојећу разнолику глобалну популацију, како у стварању филмова тако и у публици која се с њима повезује. Академија је посвећена игрању кључне улоге у помагању да ово буде остварено - усагласили су се предсједник Академије Дејвид Рубин и извршна директорица Довн Хадсон.

До сада једини стандарди за најбољи филм били су: да траје дуже од 40 минута и да задовољава критеријуме по томе како је, гдје и када приказан у јавности. Према новим стандардима, бар један од главних или споредних глумаца мора бити из недовољно заступљене расне или етничке групе. Бар 30 одсто свих глумаца у секундарним и више споредних улога су из најмање двије недовољно заступљене групе. Главна линија филма, тема или наратив филма фокусирана је на недовољно заступљене групе.

- Вјерујемо да ће ови стандарди укључивања бити катализатор дуготрајних, битних промјена у нашој индустрији - додала је Хадсонова.

За додјелу “Оскара” 2022. и 2023. године Академија ће донијети препоруку да буде испуњен повјерљиви образац посебних стандарда за разматрање најбољег филма, али ти филмови неће подлијегати критеријумима током званичних номинација. Ови критеријуми мораће бити испуњени за додјелу 2024. године.

Стандарди ће се спроводити провјером сетова на лицу мјеста и дијалогом између академије, филмаша и дистрибутера.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана