Akademija mijenja pravila dodjele “Oskara”: Poštovanje društvenih razlika uslov za prijavu

G.S.
Akademija mijenja pravila dodjele “Oskara”: Poštovanje društvenih razlika uslov za prijavu

Autori filmova koji budu željeli da se takmiče za nagradu “Oskar” moraće ispuniti kriterijume poštovanja društvenih razlika, objavila je Američka akademija za filmsku umjetnost i nauku.

Akademija je postavila četiri standarda za koja se nada da će poslužiti u borbi protiv diskriminacije u društvu i podsticati ravnopravnu zastupljenost svih u stvaranju filmova.

“Oskar” je dugo kritikovan zbog nedostatka različitosti, poput male zastupljenosti žena i manjina, kako ispred tako i iza kamere.

Godine 2016. odluka da se za nagrade za najboljeg glumca ne nominuje nijedan afroamerički glumac ili pripadnik drugih manjina izazvao je ljutnju i mnoge filmske zvijezde bojkotovale su ceremoniju te je tada počeo pokret “Oskari su tako bijeli”.

To je podstaklo Akademiju da načini promjene te su pozvali 819 novih članova da glasaju za ovogodišnje “Oskare”, a od njih su 45 odsto žene i 36 odsto nisu bijelci.

Akademija je objavila da je do sada udvostručila broj žena u članstvu i utrostručila broj manjina koje nisu bile dovoljno zastupljene.

Standarde je proteklih mjeseci razvila radna grupa i oni propisuju da se u stvaranje filma moraju uključiti mnoge podzastupljene grupe, poput žena, pripadnika etničkih manjina, pripadnika LGBT zajednice i invalida.

Članovi Upravnog odbora Akademije Devon Frenklin i Džim Janopolus vode radnu grupu koja je prilagodila standarde raznolikosti u Velikoj Britaniji, kao i za neke kategorije nagrada Britanske akademije za film i televiziju, da bi bile zadovoljene posebne potrebe.

- Spektar mora biti proširen da bi prikazao postojeću raznoliku globalnu populaciju, kako u stvaranju filmova tako i u publici koja se s njima povezuje. Akademija je posvećena igranju ključne uloge u pomaganju da ovo bude ostvareno - usaglasili su se predsjednik Akademije Dejvid Rubin i izvršna direktorica Dovn Hadson.

Do sada jedini standardi za najbolji film bili su: da traje duže od 40 minuta i da zadovoljava kriterijume po tome kako je, gdje i kada prikazan u javnosti. Prema novim standardima, bar jedan od glavnih ili sporednih glumaca mora biti iz nedovoljno zastupljene rasne ili etničke grupe. Bar 30 odsto svih glumaca u sekundarnim i više sporednih uloga su iz najmanje dvije nedovoljno zastupljene grupe. Glavna linija filma, tema ili narativ filma fokusirana je na nedovoljno zastupljene grupe.

- Vjerujemo da će ovi standardi uključivanja biti katalizator dugotrajnih, bitnih promjena u našoj industriji - dodala je Hadsonova.

Za dodjelu “Oskara” 2022. i 2023. godine Akademija će donijeti preporuku da bude ispunjen povjerljivi obrazac posebnih standarda za razmatranje najboljeg filma, ali ti filmovi neće podlijegati kriterijumima tokom zvaničnih nominacija. Ovi kriterijumi moraće biti ispunjeni za dodjelu 2024. godine.

Standardi će se sprovoditi provjerom setova na licu mjesta i dijalogom između akademije, filmaša i distributera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana