Умро Жоел Робишон, француски кувар с највише Мишелинових звјездица

Агенције
Умро Жоел Робишон, француски кувар с највише Мишелинових звјездица

Проглашен је куваром 20. вијека, а његово име било је синоним за бизнис.

Жоел Робишон, који са својих двадесетак ресторана на три континента посједује рекордну 31 Мишелинову звездицу, преминуо је у 73. години од рака, пише француски лист Фигаро.


“Жоел Робишон, шеф кухиње, визионар с највише звјездица на свијету, напустио нас је данас. Од Париза до Шангаја, својим кулинарским умијећем, које је подигао на ниво умјетности, славио је француску гастрономију и надахњивао млађу генерацију кувара”, написао је на Твитеру портпарол француске владе Бенџамин Гриво.

Славни Француз проглашен је и куваром вијека 1989. године у француском ресторанском водичу “Gault et Millauga”.

Име је изградио осамдесетих и деведесетих година када је гурманство постало глобално. У Француској су га сматрали куваром који се вратио аутентичној кухињи након раздобља “нове кухиње”, пише Ројтерс.

“Што сам старији, то сам свjеснији просте истине - што је јело једноставније, толико изузетније може бити”, рекао је једном Робишон и открио да никада не спаја више од три укуса у јелу.

Он је важио за перфекционисту који је знао да усаврши сасвим обична јела, попут пиреа од кромпира, који је био његов заштитни знак.

Робишон је постао синоним за бизнис јер је отварао ресторане широм свијета од Лас Вегаса до Шангаја, преко Бангкока, Токија и Њујорка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана