Три сочна, посна јела од кромпира, идеална за цијелу породицу

ГС
Три сочна, посна јела од кромпира, идеална за цијелу породицу

Православна црква и њени вјерници ове године Васкршњи пост почели су 18. марта. Овај пост траје седам недјеља, а завршава се на највећи хришћански празник Васкрс.

За оне који се придржавају поста изазов може представљати припремање оброка, посебно ако иначе не једу намирнице које су редовне на менију током наредних недјеља.

Кромпир је, пак, универзална намирница коју углавном сви једу, како дjеца тако и одрасли. Срећна република доноси вам рецепте за три јела која можете приремити од овог поврћа и уживати у сваком залогају.

1.Кромпир чорба

Састојци:

4 већа кромпира

1 мања главица црног лука

1 шаргарепа

1 коцка за супу

1 кашичица алеве паприке

1 кашичица брашна

1,5 литар воде

со, бибер (по укусу)

першунов лист…по жељи

мало уља за пржење

Припрема:

На уљу пропржити ситно сјецкан црни лук, сипати брашно и алеву паприку, па промијешати. Усути воде и ставити коцку за супу, додати кромпир сјечен на коцкице, као и шаргарепу, па кувати на лаганој ватри. Када је поврће готово, чорбу посути першуном и служити.

2.Посна кромпир салата

Кромпир салата

Састојци:

1 кг кромпира

2 црвена лука

3 кашике маслиновог уља

1 кашика сирћета

 кашичица соли

першун за посипање

Припрема:

Оперите добро кромпир и ставите га у шерпу, а потом долијте одозго воду док не прекрије кромпир, и ставите на ринглу да се скува. С времена на вријеме провјеравајте да ли је вода испарила, ако је тако - долијте још воде. Кад је кромпир скуван, скините му љуску, исјеците га на колутове, додајте му ољуштен и исјечен црвени лук, прелијте маслиновим уљем и сирћетом, посолите по укусу и богато поспите исјецканим першуновим лишћем.

3.Кромпир из рерне

Састојци:

2 кг кромпра

3 главице црног лука

4 кашичице вегете

2 кашичице алеве паприке

2 кашике брашна

Припрема:

Укључити рерну на 220 степени.У рерну ставити тепсију подмазану уљем. Кромпир ољуштити и исјећи на танке кришке. Лук очистити и ситно исјецкати, саставити га са зачинима и у њега уваљати кромпир. На крају посути кромпир брашном и добро измијешати. Водити рачуна да свака кришкица буде равномјерно зачињена. Сасути у подмазан плех. Налити воде толико да огрезне и ставити да се пече. Воде је потребно можда и шест децилитара - нека дође до врха кромпира. Сипајте воду негдје уз ивицу да не сперете зачине. Пеците док кромпир не порумени, односно док вода не испари.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана