Tri sočna, posna jela od krompira, idealna za cijelu porodicu

GS
Tri sočna, posna jela od krompira, idealna za cijelu porodicu

Pravoslavna crkva i njeni vjernici ove godine Vaskršnji post počeli su 18. marta. Ovaj post traje sedam nedjelja, a završava se na najveći hrišćanski praznik Vaskrs.

Za one koji se pridržavaju posta izazov može predstavljati pripremanje obroka, posebno ako inače ne jedu namirnice koje su redovne na meniju tokom narednih nedjelja.

Krompir je, pak, univerzalna namirnica koju uglavnom svi jedu, kako djeca tako i odrasli. Srećna republika donosi vam recepte za tri jela koja možete priremiti od ovog povrća i uživati u svakom zalogaju.

1.Krompir čorba

Sastojci:

4 veća krompira

1 manja glavica crnog luka

1 šargarepa

1 kocka za supu

1 kašičica aleve paprike

1 kašičica brašna

1,5 litar vode

so, biber (po ukusu)

peršunov list…po želji

malo ulja za prženje

Priprema:

Na ulju propržiti sitno sjeckan crni luk, sipati brašno i alevu papriku, pa promiješati. Usuti vode i staviti kocku za supu, dodati krompir sječen na kockice, kao i šargarepu, pa kuvati na laganoj vatri. Kada je povrće gotovo, čorbu posuti peršunom i služiti.

2.Posna krompir salata

Krompir salata

Sastojci:

1 kg krompira

2 crvena luka

3 kašike maslinovog ulja

1 kašika sirćeta

 kašičica soli

peršun za posipanje

Priprema:

Operite dobro krompir i stavite ga u šerpu, a potom dolijte odozgo vodu dok ne prekrije krompir, i stavite na ringlu da se skuva. S vremena na vrijeme provjeravajte da li je voda isparila, ako je tako - dolijte još vode. Kad je krompir skuvan, skinite mu ljusku, isjecite ga na kolutove, dodajte mu oljušten i isječen crveni luk, prelijte maslinovim uljem i sirćetom, posolite po ukusu i bogato pospite isjeckanim peršunovim lišćem.

3.Krompir iz rerne

Sastojci:

2 kg krompra

3 glavice crnog luka

4 kašičice vegete

2 kašičice aleve paprike

2 kašike brašna

Priprema:

Uključiti rernu na 220 stepeni.U rernu staviti tepsiju podmazanu uljem. Krompir oljuštiti i isjeći na tanke kriške. Luk očistiti i sitno isjeckati, sastaviti ga sa začinima i u njega uvaljati krompir. Na kraju posuti krompir brašnom i dobro izmiješati. Voditi računa da svaka kriškica bude ravnomjerno začinjena. Sasuti u podmazan pleh. Naliti vode toliko da ogrezne i staviti da se peče. Vode je potrebno možda i šest decilitara - neka dođe do vrha krompira. Sipajte vodu negdje uz ivicu da ne sperete začine. Pecite dok krompir ne porumeni, odnosno dok voda ne ispari.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana