Три приједлога за ручак у току поста

ГС
Foto: Илустрација

Почео је Божићни пост, а ми вам доносимо приједлоге које ће обогатити ваше посне трпезе. Уједно су и одлична рјешења за посне славске трпезе. Од једноставних и посних јела издвајамо и цијеле печурке са бијелим вином.

Ови приједлози за посни ручак биће вам инспирација када не знате шта бисте могли да једете или спремите укућанима.

1. Пастрмка у сосу са бијелим вином и лимуном

Састојци:

1,5 кг филета од пастрмке

2 кашике маслиновог уља

1 кашика мјешавине биљних зачина

со по укусу

4 чена бијелог лука

3 кашике исцијеђеног лимуновог сока

2 кашике бијелог вина

2 кашике маргарина

2 кашике сјецканог першуна

Рецепт:

Филете пастрмке зачините мјешавином биљних зачина и сољу. Утрљајте зачине у пастрмку, па загријте маслиново уље у већој тави у и пржите. Сваку страну рибе пржите по 3-5 минута са обје стране на средњој ватри. По потреби, додајте још мало уља. Када испржите пастрмку, пажљиво је ставите у тањир са стране, одвајајући кожицу. Вишак кожице који се залијепио за таву пажљиво уклоните. У исту таву додајте исјецкан бели лук, лимунов сок и бијело вино. Динстајте на средње нижој ватри док бијели лук не омекша. Склоните таву са ватре, па додајте 1 кашику сјецканог першуна, маргарин, па мијешајте док не добијете уједнаћену структуру. Убаците филете од пастрмке, прелијте сосом из таве и додајте још 1 кашику сјецканог першуна.

2. Батат са црвеним сочивом

Састојци:

4 батата

1 шоља црвеног сочива

1 кашика уља

1 кашичица кима

1 мања главица црног лука

3 чена бијелог лука

1 конзерва исјецканог парадајза

1 кашичица мљевеног ђумбира

1/4 кашичице цимета

1/2 кашичице слатке зачинске паприке

1 кашичица туцане паприке

1/2 кашичице соли

4 шоље беби шпината

Још:

уље по жељи (за батат)

со по жељи

Рецепт:

Преполовите батат, а потом утрљајте уље и со. Пеците батат са љуском 25-30 минута на 230°C. Црвено сочиво оперите, па кувајте око 7 минута на средње нижој температури (или према упутству на амбалажи). Добро га оциједите. Исјецкајте црни и бијели лук, а на средњој ватри загријте кашику уља у већем тигању. Додајте ким, па мијешајте и пржите око 1-2 минута док не крене да пуца. Додајте црни лук и динстајте док не омекша, па додајте бијели лук и парадајз, па динстајте око 1-2 минута, док бијели лук не замирише. Смањите ватру, па додајте црвено сочиво, ђумбир, цимет, слатку зачинску паприку, туцану паприку и со.

На крају додајте шпинат и промијешајте. Кувајте док шпинат не увене, а по потреби додајте 1/4 шоље воде како се не би залијепио.  У печеном кромпиру, у љусци, испасирајте мало унутрашњост, па додајте по 1 кашику смјесе са сочивом.

3. Рибљи ражњићи са паприком

Састојци:

3 филета рибе по избору

1 црвени лук

1 шоља паприка разних боја

1 кашичица сојиног соса

1/2 кашичице бијелог лука у праху

1 кашичица туцане паприке

1 кашичица уља

со по укусу

бибер по укусу

Рецепт:

Филете рибе исијеците на дебље коцке, па је зачините бијелим луком, сољу, бибером, туцаном паприком и сојиним сосем. Састојке добро сједините. На четири штапића за ражњиће поређајте наизмјенично исјецкане паприке и рибу. На тави за гриловање загријте уље, па грилујте рибље ражњиће по 3 минута са сваке стране, пише Ствар укуса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана