Tri prijedloga za ručak u toku posta

GS
Foto: Ilustracija

Počeo je Božićni post, a mi vam donosimo prijedloge koje će obogatiti vaše posne trpeze. Ujedno su i odlična rješenja za posne slavske trpeze. Od jednostavnih i posnih jela izdvajamo i cijele pečurke sa bijelim vinom.

Ovi prijedlozi za posni ručak biće vam inspiracija kada ne znate šta biste mogli da jedete ili spremite ukućanima.

1. Pastrmka u sosu sa bijelim vinom i limunom

Sastojci:

1,5 kg fileta od pastrmke

2 kašike maslinovog ulja

1 kašika mješavine biljnih začina

so po ukusu

4 čena bijelog luka

3 kašike iscijeđenog limunovog soka

2 kašike bijelog vina

2 kašike margarina

2 kašike sjeckanog peršuna

Recept:

Filete pastrmke začinite mješavinom biljnih začina i solju. Utrljajte začine u pastrmku, pa zagrijte maslinovo ulje u većoj tavi u i pržite. Svaku stranu ribe pržite po 3-5 minuta sa obje strane na srednjoj vatri. Po potrebi, dodajte još malo ulja. Kada ispržite pastrmku, pažljivo je stavite u tanjir sa strane, odvajajući kožicu. Višak kožice koji se zalijepio za tavu pažljivo uklonite. U istu tavu dodajte isjeckan beli luk, limunov sok i bijelo vino. Dinstajte na srednje nižoj vatri dok bijeli luk ne omekša. Sklonite tavu sa vatre, pa dodajte 1 kašiku sjeckanog peršuna, margarin, pa miješajte dok ne dobijete ujednaćenu strukturu. Ubacite filete od pastrmke, prelijte sosom iz tave i dodajte još 1 kašiku sjeckanog peršuna.

2. Batat sa crvenim sočivom

Sastojci:

4 batata

1 šolja crvenog sočiva

1 kašika ulja

1 kašičica kima

1 manja glavica crnog luka

3 čena bijelog luka

1 konzerva isjeckanog paradajza

1 kašičica mljevenog đumbira

1/4 kašičice cimeta

1/2 kašičice slatke začinske paprike

1 kašičica tucane paprike

1/2 kašičice soli

4 šolje bebi špinata

Još:

ulje po želji (za batat)

so po želji

Recept:

Prepolovite batat, a potom utrljajte ulje i so. Pecite batat sa ljuskom 25-30 minuta na 230°C. Crveno sočivo operite, pa kuvajte oko 7 minuta na srednje nižoj temperaturi (ili prema uputstvu na ambalaži). Dobro ga ocijedite. Isjeckajte crni i bijeli luk, a na srednjoj vatri zagrijte kašiku ulja u većem tiganju. Dodajte kim, pa miješajte i pržite oko 1-2 minuta dok ne krene da puca. Dodajte crni luk i dinstajte dok ne omekša, pa dodajte bijeli luk i paradajz, pa dinstajte oko 1-2 minuta, dok bijeli luk ne zamiriše. Smanjite vatru, pa dodajte crveno sočivo, đumbir, cimet, slatku začinsku papriku, tucanu papriku i so.

Na kraju dodajte špinat i promiješajte. Kuvajte dok špinat ne uvene, a po potrebi dodajte 1/4 šolje vode kako se ne bi zalijepio.  U pečenom krompiru, u ljusci, ispasirajte malo unutrašnjost, pa dodajte po 1 kašiku smjese sa sočivom.

3. Riblji ražnjići sa paprikom

Sastojci:

3 fileta ribe po izboru

1 crveni luk

1 šolja paprika raznih boja

1 kašičica sojinog sosa

1/2 kašičice bijelog luka u prahu

1 kašičica tucane paprike

1 kašičica ulja

so po ukusu

biber po ukusu

Recept:

Filete ribe isijecite na deblje kocke, pa je začinite bijelim lukom, solju, biberom, tucanom paprikom i sojinim sosem. Sastojke dobro sjedinite. Na četiri štapića za ražnjiće poređajte naizmjenično isjeckane paprike i ribu. Na tavi za grilovanje zagrijte ulje, pa grilujte riblje ražnjiće po 3 minuta sa svake strane, piše Stvar ukusa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana