Шта једу папе: Књига рецепата омиљених ватиканских јела

Index.hr
Шта једу папе: Књига рецепата омиљених ватиканских јела

Аргентински "dulce de leche" или пољски "pierogi" су специјалитети које је млади кувар, члан папинске швајцарске гарде, представио у књизи рецепата што преко омиљених јела становника Ватикана, посебно тројице посљедњих папа, приближава живот у сједишту Свете Столице.

"Dulce de leche ", нека врста џема од млијека, је аргентински рецепт стар сто година, а на јеловнику Ватикана нашао се у марту 2013. када и аргентински папа Фрањо.

Давид Гајсер (24) је мјесец дана раније стигао међу швајцарске гардисте, након професионалног образовања у неколико угледних ресторана.

Књигом "У сласт, швајцарска гардо" он је у уторак дочарао живот у Ватикану преко јела швајцарских гардиста, њихових светаца заштитника и неких високих црквених достојанственика, међу којима тројице папа.

Ту је пољски јеловник с неком врстом равиола "pierogi" за Ивана Павла II, баварски јеловник за Бенедикта XVI, а за папу Фрању "empenadas" и "colita de cuadril" (месо на жару) и "dulce de leche ".

Заповjедник швајцарских гардиста Даниел Анриг коментарисао је објављивање кувара ријечима да "војник може да се бори и ратује тек након што је добро и довољно јео".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана