Посна пица са ајваром

ГС
Посна пица са ајваром

Пица је једно од омиљених јела широм свијета и често се на киосцима брзе хране може купити и за понијети. Ипак, када је направите у свом дому, она је најукуснија. Како је почео период поста, окрећемо се посним рецептима, па смо тако данас одлучили да спремимо посну пицу.

Битно је да тијесто буде без млијека, односно да буде посно, а када је филовање у питању - је све до вас и вашег избора.

Састојци
за тијесто:

500 гр брашна
250 мл млаке воде
100 мл уља
1 кесица квасца
прстохват шећера
мало соли

за надјев:

1 конзерва туњевине
мало јвара
маслине
црвени лук
неколико печурака

Припрема:
У топлу воду додајте квасац и шећер, промијешајте па оставите са стране да се квасац активира. Нека буде минимум 10 минута и то на топлом. Када се он активира, додајте брашно и уље, па замијесите тијесто. Замијешено тијесто оставите са стране да још мало нарасте.

Када је фил у питању, можете експериментисати.

Надошло тесто разваљајте оклагијом, а можете и мало рукама на тепсију у којој ћете пећи пицу. Узмите ајвар, па намажите тесто као подлогу за остале састојке.

Потом ставите туњевину, очишћене печурке, пар маслине (целе или у колутовима исечене), црвени лук исечен на шните и по жељи шта желите. Можете одабрати и неколико зрна кукуруза шећерца.

Ставите да се пече око 20 минута на 180 степени. Када извадите из рерне, можете украсити руколом и са мало сусама, преноси Телеграф.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана