Ово је најстарија посластица на свијету: Прави се за 5 минута, не гоји и даје невjероватну снагу

ГС
Foto: Илустрација

Ова посластица се спомиње у Хомеровој Илијади под називом Интрион. У Хомеровој Илијади интрион или пастели даје се Хеленима, ратницима прије одласка у битку како би имали енергију и снагу за тешке напоре и борбу. Пастели се спомиње и у древним египатским записима.

Што је заправо пастели? Ради се о мјешавини двије супер здраве намирнице – сусама и меда. Називају га још и питом од сусама и меда.

Комбинација ове двије намирнице има низ корисних састојака и то између осталог: цинка, гвожђа, влакана, магнезијума, калцијума, бакра и низа витамина, посебно групе Б, односно скоро свих састојака кључних за здравље и функционисање организма.

Само једна или две куглице пастелија пред неки важан догађај, даће вам дуготрајну и јаку енергију и бити сјајно гориво за здравље цијелог организма.

Изворни рецепт

Састојци

300 грама тахинија (паста од чистог млевеног сусама)

300 грама природног меда

Напомена:

У продавницама здраве хране можете наћи готови тахини.

Можете га направити и сами ако имате времена и добар блендер:

За добар домаћи тахини намаз требају вам сирове ољуштене сјеменке сисама и уље по жељи (обично 2 кашичице уља иду на једну или пола шољице семенки, у зависности колико густу смесу желите – најчешће се користи сусамово, маслиново или сунцокретово). Лагано попржите сјеменке на тигању без додавања масноћа до златне боје (5-10 минута, мешајући стално). Будите опрезни да вам сусам не загори јер ће постати горког укуса. Када се охладе, убаците их у блендер с маслиновим уљем и миксајте док не добијете пасту жељене густоће (можете додавати још маслиновог уља по жељи).

Поступак:

Помијешајте ове двије намирнице у посуди. Прије стављања у посуду можете излити накупљено уље које се створи на врху посуде са тахинијем. Оба састојка су течна али, што је врло интересантно, када их добро измјешате, стврднуће се у масу која се може обликовати као пластелин.

У току мјешања можете додати у масу и шаку дробљених комадића ораха, бадема, пистаћа или лешника ако желите. Неки, правећи овај рецепт, пеку смјесу што никако не препоручујемо због великог губитка корисних састојака али и самог укуса.

Направите куглице, плочу или неки вама занимљив облик. Уваљајте ове куглице или правоугаонике у целе семенке сусама.

Готове пастелије поређајте на неки послужавник и ставите све у хладњак.

Потребно је узети 2-3 куглице дневно. Ипак, то ће вам бити врло тешко када пробате колико је овај слаткиш укусан. Будите умјерени јер се ради о енергетској “бомби”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана