Ovo je najstarija poslastica na svijetu: Pravi se za 5 minuta, ne goji i daje nevjerovatnu snagu

GS
Foto: Ilustracija

Ova poslastica se spominje u Homerovoj Ilijadi pod nazivom Intrion. U Homerovoj Ilijadi intrion ili pasteli daje se Helenima, ratnicima prije odlaska u bitku kako bi imali energiju i snagu za teške napore i borbu. Pasteli se spominje i u drevnim egipatskim zapisima.

Što je zapravo pasteli? Radi se o mješavini dvije super zdrave namirnice – susama i meda. Nazivaju ga još i pitom od susama i meda.

Kombinacija ove dvije namirnice ima niz korisnih sastojaka i to između ostalog: cinka, gvožđa, vlakana, magnezijuma, kalcijuma, bakra i niza vitamina, posebno grupe B, odnosno skoro svih sastojaka ključnih za zdravlje i funkcionisanje organizma.

Samo jedna ili dve kuglice pastelija pred neki važan događaj, daće vam dugotrajnu i jaku energiju i biti sjajno gorivo za zdravlje cijelog organizma.

Izvorni recept

Sastojci

300 grama tahinija (pasta od čistog mlevenog susama)

300 grama prirodnog meda

Napomena:

U prodavnicama zdrave hrane možete naći gotovi tahini.

Možete ga napraviti i sami ako imate vremena i dobar blender:

Za dobar domaći tahini namaz trebaju vam sirove oljuštene sjemenke sisama i ulje po želji (obično 2 kašičice ulja idu na jednu ili pola šoljice semenki, u zavisnosti koliko gustu smesu želite – najčešće se koristi susamovo, maslinovo ili suncokretovo). Lagano popržite sjemenke na tiganju bez dodavanja masnoća do zlatne boje (5-10 minuta, mešajući stalno). Budite oprezni da vam susam ne zagori jer će postati gorkog ukusa. Kada se ohlade, ubacite ih u blender s maslinovim uljem i miksajte dok ne dobijete pastu željene gustoće (možete dodavati još maslinovog ulja po želji).

Postupak:

Pomiješajte ove dvije namirnice u posudi. Prije stavljanja u posudu možete izliti nakupljeno ulje koje se stvori na vrhu posude sa tahinijem. Oba sastojka su tečna ali, što je vrlo interesantno, kada ih dobro izmješate, stvrdnuće se u masu koja se može oblikovati kao plastelin.

U toku mješanja možete dodati u masu i šaku drobljenih komadića oraha, badema, pistaća ili lešnika ako želite. Neki, praveći ovaj recept, peku smjesu što nikako ne preporučujemo zbog velikog gubitka korisnih sastojaka ali i samog ukusa.

Napravite kuglice, ploču ili neki vama zanimljiv oblik. Uvaljajte ove kuglice ili pravougaonike u cele semenke susama.

Gotove pastelije poređajte na neki poslužavnik i stavite sve u hladnjak.

Potrebno je uzeti 2-3 kuglice dnevno. Ipak, to će vam biti vrlo teško kada probate koliko je ovaj slatkiš ukusan. Budite umjereni jer se radi o energetskoj “bombi”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana