Walmart "отпустио" роботе јер људи боље обављају посао

ГС
Walmart "отпустио" роботе јер људи боље обављају посао

Познати ланац супермаркета Walmart одустао је од кориштења робота те је посао поново вратио људима. Walmart је "отпустио" флоту својих робота јер је анализом установљено да људи обављају бољи посао када је ријеч о праћењу стања на полицама.

Године 2017. су започела тестирања потпуно аутономних робота компаније Bossa Nova Robotics у 50 Walmart - ових продавница. Роботи могу скенирати неколико артикала одједном те користити 3Д технологију за избјегавање препрека. Идеја је била да роботи прате стање попуњености полица, цијене, погрешно позициониране артикле те да тако помогну људима и у коначници смање трошкове рада.

Међутим, током карантина уведеног због пандемије коронавируса Walmart је установио да људски радници који раде на прикупљању онлине наруџби такође добро прикупљају податке о залихама па је стога посао робота поново повјерио људима.

Директор Walmartа је био забнбринут и како ће реаговати купци када виде роботе како се крећу између полица.

Роботи попут усисивача Roomba који чисти подове су и даље веома корисни, но они који прате стање на полицама ће посао морати вратити људима.

Ипак, експеримент није био безначајан јер су прикупљени бројни корисни подаци о технологији, али и корисничком искуству.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана