Вулкан избацује лаву 60 метара у вис

ГС
Вулкан избацује лаву 60 метара у вис

ХОНОЛУЛУ- Највећи активни вулкан на свијету еруптирао је у понедјељак, а становници Хаваја, гдје се налази вулкан Мауна Лоа, упозорени су да се припреме на могућу евакуацију, ако не због непосредне опасности од лаве, онда због ризика од падања вулканског пепела и крхотина.

Више од 200.000 становника Великог острва на Хавајима спремно је на све док год вулкан избацује лаву и до 60 метара у вис. Власти су их упозориле да се спреме на најгоре док острво прекривају пепео и густи дим, пише ББЦ.

- Токови лаве ријетко представљају директну опасност за људске животе, али могу бити изразито деструктивни за инфраструктуру - рекла је Џесика Џонсон, британска геофизичарка.

Вулкан Мауна Лоа је посљедњи пут еруптирао 1984.

Запослени у хитним службама истичу да у овој фази ерупције евакуација није потребна и нема назнака да ће посљедице захватити насељена подручја, преноси Н1.

Токови лаве тренутно су ограничени на подручје у подножју вулкана гдје нико не живи, али ситуација се помно посматра.

Америчка геолошка служба (УСГС) извјестила је да је према догађајима у прошлости "ране фазе ерупције Мауне Лое могу бити врло динамичне, и локације и напредовање тока лаве брзо се мијења".

Ако се ерупција пресели изван зидина кратера у подножју, лава би могла убразано кренути према насељима, додали су.

Мауна Лоа је од 1843. године, кад је ерупција забиљежена први пут, еруптирала 33 пута. Последњи пут се то догодило 1984. кад је популација Великог острва на Хавајима била пуно мања.

Од тада се популација удвостручила, па се и званичници сад много више брину него прије 40 година. Наиме, ток лаве још  се може променити и запријетити локалним насељима.

Осим тога, токови лаве испуштају вулканске гасове који могу узроковати тешкоће с дисањем. Зато се ситуација и даље помно прати.

- Мислим да би сви требало да будемо помало забринути. Не знамо куда ток иде, не знамо колико ће трајати - рекао је један становник острва.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана