Vulkan izbacuje lavu 60 metara u vis

GS
Vulkan izbacuje lavu 60 metara u vis

HONOLULU- Najveći aktivni vulkan na svijetu eruptirao je u ponedjeljak, a stanovnici Havaja, gdje se nalazi vulkan Mauna Loa, upozoreni su da se pripreme na moguću evakuaciju, ako ne zbog neposredne opasnosti od lave, onda zbog rizika od padanja vulkanskog pepela i krhotina.

Više od 200.000 stanovnika Velikog ostrva na Havajima spremno je na sve dok god vulkan izbacuje lavu i do 60 metara u vis. Vlasti su ih upozorile da se spreme na najgore dok ostrvo prekrivaju pepeo i gusti dim, piše BBC.

- Tokovi lave rijetko predstavljaju direktnu opasnost za ljudske živote, ali mogu biti izrazito destruktivni za infrastrukturu - rekla je Džesika Džonson, britanska geofizičarka.

Vulkan Mauna Loa je posljednji put eruptirao 1984.

Zaposleni u hitnim službama ističu da u ovoj fazi erupcije evakuacija nije potrebna i nema naznaka da će posljedice zahvatiti naseljena područja, prenosi N1.

Tokovi lave trenutno su ograničeni na područje u podnožju vulkana gdje niko ne živi, ali situacija se pomno posmatra.

Američka geološka služba (USGS) izvjestila je da je prema događajima u prošlosti "rane faze erupcije Maune Loe mogu biti vrlo dinamične, i lokacije i napredovanje toka lave brzo se mijenja".

Ako se erupcija preseli izvan zidina kratera u podnožju, lava bi mogla ubrazano krenuti prema naseljima, dodali su.

Mauna Loa je od 1843. godine, kad je erupcija zabilježena prvi put, eruptirala 33 puta. Poslednji put se to dogodilo 1984. kad je populacija Velikog ostrva na Havajima bila puno manja.

Od tada se populacija udvostručila, pa se i zvaničnici sad mnogo više brinu nego prije 40 godina. Naime, tok lave još  se može promeniti i zaprijetiti lokalnim naseljima.

Osim toga, tokovi lave ispuštaju vulkanske gasove koji mogu uzrokovati teškoće s disanjem. Zato se situacija i dalje pomno prati.

- Mislim da bi svi trebalo da budemo pomalo zabrinuti. Ne znamo kuda tok ide, ne znamo koliko će trajati - rekao je jedan stanovnik ostrva.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana