Naučnici utvrdili da bi Sunce moglo da umre: Šta nas očekuje nakon toga

SRNA
Foto: Ilustracija

Za otprilike pet milijardi godina Sunce će neizbježno umrijeti, a Zemlja više neće biti mjesto pogodno za život - navode naučnici.

Iako je sudbina Sunca već sada poznata, ostaje pitanje šta će biti sa njegovim planetarnim pratiocima?

Nije jasno može li se Zemlja "pomaći" dovoljno brzo prije nego što je Sunce sustigne i spali u času svoje smrti.

Ali, čak i da to uspije, Zemlja bi izgubila svoju atmosferu i okeane te ne bi bila lijepo mjesto za život, ističu naučnici iz Univerziteta Varvik u Velikoj Britaniji.

Studija otkriva sumornu budućnost za Suncu najbliže planete - Merkur i Venera predodređeni su da ih proguta Sunce.

Zemljin opstanak je neizvjestan i zavisi od njene orbitalne dinamike, kako se masa Sunca smanjuje, a gravitacioni uticaj mijenja planetarne interakcije.

Ako Zemlja "za dlaku" izbjegne uništenje, transformiraće se iz trenutnog nastanjivog stanja u negostoljubiv svijet lišen atmosfere i okeana.

Analiza umrlih zvijezda - "bijelih patuljaka" - pokazuje da oni, ako su blizu, mogu raskomadati asteroide, mjesece i planete u manje dijelove zbog velike gravitacije tih ugaslih zvijezda.

Studija, objavljena u naučnim časopisima, zasniva se na 17-godišnjim podacima o tri različite bijele patuljaste zvijezde.

Te zvijezde pokazivale su periodične događaje zatamnjenja u skladu sa raspadom planetarnih krhotina u orbiti, koje bi ti bijeli patuljci na kraju i "progutali".

Iako propast Zemlje možda neće biti tako kataklizmična kao ona opažena u studiji, vjerovatno će podleći širenju Sunca prije nego što i ono postane "bijeli patuljak", prenosi "Sajens alert". 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana