Стручњаци разматрају употребу дронова у спасавању током пожара

Срна
Foto: Илустрација

Научници Сверуског истраживачког института за цивилну одбрану и ванредне ситуације размотриће могућност употребе дронова који се крећу вертикално у случајевима евакуације из високих зграда током пожара.

Из Инстутута је новинарима речено да су стручњаци добили поменути задатак за ову годину.

"Беспилотне летјелице са вертикалним узлијетањем и слијетањем могу да се користе као средства за спасавање", истичу из Института.

Научници тврде да се бројни параметри постојећих дронова не уклапају у класификацију опреме за евакуацију из високих зграда.

ТАСС наводи да је у изради техничког концепта модерних дронова неопходно узети у обзир велики број кључних услова, нарочито оних који ће омогућити да дронови функционишу упркос неповољним механичким и климатским факторима.

Евакуација са виших спратова високих зграда тренутно се врши мердевинама постављеним на камионе и телескопским лифтовима, али је способност те опреме ограничена, потребна им је посебна основа и прилично су скупи.

"Евакуација из високих зграда је круцијално питање", додају из Института.

У Москви је број зграда у изградњи виших од 75 метара у периоду од 2017. до 2019. године увећан са 67 на 115, а 137 зграда су више од 100 метара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана