Стручњаци из Београда осмислили "стерилизатор" против короне

Танјуг
Стручњаци из Београда осмислили "стерилизатор" против короне

БЕОГРАД - Као одговор на глобалну здравствену кризу и изазове у пословању, београдска компанија Пропокан ПРО, развила је нови производ, стерилизациони канал - HVAC UVC, који спречава ширења вируса Ковид -19 у климатизационим и вентилационим системима.

Ова иновација је у потпуности ријешење српских стручњака, намијењена сузбијању и ублажавању последица пандемије, објавила је Привредна комора Србије (ПКС).

Уз подршку ПКС повезали су се са инвестиционим фондовима који су помогли у развоју новог производа.

"Препоруке стручњака, да се због могућности ширења вируса Kовид 19 ваздухом, искључе системи климатизације у тржним центрима, пословним просторијама и другим затвореним просторима, био нам је сигнал да развијамо производ који би одговорио новим потребама тржишта", објашњава Милан Зрнић из Пропокан Про компаније.

HVAC UVC - стерилизациони канал је ријешење које се већ примјењује у неким здравственим објектима, а користи принцип УВЦ зрачења, уништавајући ДНК вируса и бактерија.

Технологија примијењена у области израде климатизационих и вентилационих канала базира се на систему који се већ пола вијека ефикасно примјењује у болницама за стерилизацију хируршких сала и инструмената.

Ријешење има широку примјену у клиничким центрима, пословним и стамбеним објектима, хотелима, спортским салама, тржним центрима и свим другим објектима са централизованом климатизацијом и вентилацијом.

Ова технологија ускоро ће бити пласирана и на тржишта ЕУ, гдје је такође велико интересовање за српском иновацијом, наводи се на сајту ПКС.

"Преговарамо са више иностраних фирми, који ће нашу технологију применити и пласирати на тржиштима ЕУ и земљама у окружењу. Уверени смо да наша технологија има предност у односу на конкуренцију, како због квалитета пројектованог система и економски прихватљивог производа за све врсте објеката, тако и због предности пословања у Србији у односу на инострана тржишта", каже Зрнић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана