Stručnjaci iz Beograda osmislili "sterilizator" protiv korone

Tanjug
Stručnjaci iz Beograda osmislili "sterilizator" protiv korone

BEOGRAD - Kao odgovor na globalnu zdravstvenu krizu i izazove u poslovanju, beogradska kompanija Propokan PRO, razvila je novi proizvod, sterilizacioni kanal - HVAC UVC, koji sprečava širenja virusa Kovid -19 u klimatizacionim i ventilacionim sistemima.

Ova inovacija je u potpunosti riješenje srpskih stručnjaka, namijenjena suzbijanju i ublažavanju posledica pandemije, objavila je Privredna komora Srbije (PKS).

Uz podršku PKS povezali su se sa investicionim fondovima koji su pomogli u razvoju novog proizvoda.

"Preporuke stručnjaka, da se zbog mogućnosti širenja virusa Kovid 19 vazduhom, isključe sistemi klimatizacije u tržnim centrima, poslovnim prostorijama i drugim zatvorenim prostorima, bio nam je signal da razvijamo proizvod koji bi odgovorio novim potrebama tržišta", objašnjava Milan Zrnić iz Propokan Pro kompanije.

HVAC UVC - sterilizacioni kanal je riješenje koje se već primjenjuje u nekim zdravstvenim objektima, a koristi princip UVC zračenja, uništavajući DNK virusa i bakterija.

Tehnologija primijenjena u oblasti izrade klimatizacionih i ventilacionih kanala bazira se na sistemu koji se već pola vijeka efikasno primjenjuje u bolnicama za sterilizaciju hirurških sala i instrumenata.

Riješenje ima široku primjenu u kliničkim centrima, poslovnim i stambenim objektima, hotelima, sportskim salama, tržnim centrima i svim drugim objektima sa centralizovanom klimatizacijom i ventilacijom.

Ova tehnologija uskoro će biti plasirana i na tržišta EU, gdje je takođe veliko interesovanje za srpskom inovacijom, navodi se na sajtu PKS.

"Pregovaramo sa više inostranih firmi, koji će našu tehnologiju primeniti i plasirati na tržištima EU i zemljama u okruženju. Uvereni smo da naša tehnologija ima prednost u odnosu na konkurenciju, kako zbog kvaliteta projektovanog sistema i ekonomski prihvatljivog proizvoda za sve vrste objekata, tako i zbog prednosti poslovanja u Srbiji u odnosu na inostrana tržišta", kaže Zrnić.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana