Стручњаци: Губитак антитијела на корону није нужно лоша ствар

Танјуг
Стручњаци: Губитак антитијела на корону није нужно лоша ствар

ЛОНДОН - Све јаснији увид у чињеницу да ниво антитијела може брзо да нестане код људи који су прележали корона вирус не мора да буде нужно лоша вијест за имунитет, рекли су данас британски експерти, додајући да "то не значи аутоматски да ће заштита вакцином бити слаба или краткотрајна".


Стручњаци за имунологију и вирусе су упозорили да не треба пуно читати о нивоу антитијела у крви пацијената који су прележали вирус, јер антитијела нису једини систем имунолошке одбране, пренио је Ројтерс.

"Концентрација антитијела у крви не значи колико је јак ваш имунитет", рекла је Еленор Рајли, професор за имунологију и инфективне болести на Универзитету Единбург.

Она и њене колеге кажу да нестанак антитијела у крви не објашњава на који начин организам гради имунитет за инфекције.

"Имунитет није нешто што можемо да изједначимо са нивоом антитијела или одговором Т-ћелија. Имунитет је систем који ради на други начин и слиједећи пут када се сретнете са инфекцијом, не мора да значи да ћете је закачити, а ако је закачите, не мора да значи да ћете се озбиљније разболити. То се зове заштитни имунитет", рекла је Рајли.

Зато, многе потенцијалне вакцине против Ковид 19 су направљене да направе јачи имунитет, тако што ће "призвати" јачу такозвану "имунолошку меморију".

"Антитела су углавном кратког вијека јер једном кад одраде посао, вашем тијелу више нису неопходни", рекао је Џонатан Стоје, главни виролог на британском Институту "Франсис Крик".

Стоје додаје да не значи да је и имунитет кратког вијека.

"Такозване меморијске ћелије могу да одговоре сасвим добро у борби против нове инфекције", рекао је он.

Послије Ковид 19, научници још не знају која количина имунолошког система ће се испоставити довољном.

Међутим, многи произвођачи вакцина назначавају одговоре антитијела и Т-ћелија, који су виђени као битни за дуготрајан имунитет, додаје Ројтерс.

"Имунолошки систем је веома компликован. Знамо да су антитијела такође важна, али није све до антитијела. Важна ствар су имунолошке меморијске ћелије", рекао је Лоренс Јанг, професор молекуларне онкологије на британском Варвик Универзитету.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана