Stručnjaci: Gubitak antitijela na koronu nije nužno loša stvar

Tanjug
Stručnjaci: Gubitak antitijela na koronu nije nužno loša stvar

LONDON - Sve jasniji uvid u činjenicu da nivo antitijela može brzo da nestane kod ljudi koji su preležali korona virus ne mora da bude nužno loša vijest za imunitet, rekli su danas britanski eksperti, dodajući da "to ne znači automatski da će zaštita vakcinom biti slaba ili kratkotrajna".


Stručnjaci za imunologiju i viruse su upozorili da ne treba puno čitati o nivou antitijela u krvi pacijenata koji su preležali virus, jer antitijela nisu jedini sistem imunološke odbrane, prenio je Rojters.

"Koncentracija antitijela u krvi ne znači koliko je jak vaš imunitet", rekla je Elenor Rajli, profesor za imunologiju i infektivne bolesti na Univerzitetu Edinburg.

Ona i njene kolege kažu da nestanak antitijela u krvi ne objašnjava na koji način organizam gradi imunitet za infekcije.

"Imunitet nije nešto što možemo da izjednačimo sa nivoom antitijela ili odgovorom T-ćelija. Imunitet je sistem koji radi na drugi način i slijedeći put kada se sretnete sa infekcijom, ne mora da znači da ćete je zakačiti, a ako je zakačite, ne mora da znači da ćete se ozbiljnije razboliti. To se zove zaštitni imunitet", rekla je Rajli.

Zato, mnoge potencijalne vakcine protiv Kovid 19 su napravljene da naprave jači imunitet, tako što će "prizvati" jaču takozvanu "imunološku memoriju".

"Antitela su uglavnom kratkog vijeka jer jednom kad odrade posao, vašem tijelu više nisu neophodni", rekao je Džonatan Stoje, glavni virolog na britanskom Institutu "Fransis Krik".

Stoje dodaje da ne znači da je i imunitet kratkog vijeka.

"Takozvane memorijske ćelije mogu da odgovore sasvim dobro u borbi protiv nove infekcije", rekao je on.

Poslije Kovid 19, naučnici još ne znaju koja količina imunološkog sistema će se ispostaviti dovoljnom.

Međutim, mnogi proizvođači vakcina naznačavaju odgovore antitijela i T-ćelija, koji su viđeni kao bitni za dugotrajan imunitet, dodaje Rojters.

"Imunološki sistem je veoma komplikovan. Znamo da su antitijela takođe važna, ali nije sve do antitijela. Važna stvar su imunološke memorijske ćelije", rekao je Lorens Jang, profesor molekularne onkologije na britanskom Varvik Univerzitetu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana