Статуа Херкула стара 2.000 ископана у Грчкој

Telegraf
Foto: Printscreen

Остаци статуе Херкула, митског римског хероја, стари скоро 2.000 година, ископани су у Грчкој. Древна статуа откривена је раније овог мјесеца током ископавања плодног археолошког налазишта, наводи се у извештају "Greek city times".

Статуу, која датира из 2. вијека н.е. открили су истраживачи са 

Аристотеловог универзитета у Солуну (АуТХ) на мјесту за које се зна да се ту налазио древни град Филипи, у сјеверном дијелу земље.

Археолошки тим је предводила Наталија Поулос, професор на АуТХ, у сарадњи са својим колегама Анастасиосом Тантсисом и професором емеритусом Аристотелом Мензосом. Учествовала су и 24 студента – 18 студената, три постдипломца и три докторанта.

Научници који раде на ископавањима вјерују да је артефакт некада коришћен за украшавање зграде која датира из касног византијског периода у 8. или 9. вијеку нове ере. Истраживачи вјерују да је оригинална фигура дизајнирана да држи различите предмете: вијенац, кожу лава или тољагу, од којих је посљедња такође пронађена. Све су то традиционални симболи повезани са грчко-римским херојем.

У новом саопштењу, грчко Министарство културе и спорта, које надгледа пројекте у вези са културним наслеђем, наводи да ће се ископавање наставити и сљедеће године

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана