Шта се догодило у свемиру: Прве фотографије судара свемирске летјелице са астероидом

ГС
Foto: Твитер

Прве фотографије непосредно након првог експеримента НАСА који је изведен у понедјељак, а у чијем завршном дијелу је свемирски брод пао на астероид Диморфос, објавила је италијанска свемирска агенција.

Снимке је направио микро-сателит LICIACube, који је имао двије камере, а лансирао га је ДАРТ неколико дана прије удара. 

Само неколико минута послије судара, мали сателит је пролетио поред астероида да направи фотографије.

Фотографије показују велике избачене пруге и нешто што изгледа као кратер, а што заправо представља остатке брода на површини Диморфоса.

 

Don't want to miss a thing? Watch the final moments from the #DARTMission on its collision course with asteroid Dimporphos. pic.twitter.com/2qbVMnqQrD

— NASA (@NASA) September 26, 2022

 

Удар великог свемирског камена могао би да изазове значајну девастацију локалног или регионалног обима на Земљи, а експериментом се планирало постићи да се промијени орбита мјесечевог астероида Диморфос око већег астероида Дидимос. Ни једно ни друго не представљају пријетњу нашој планети у будућности. Од Земље су, иначе, удаљени око 11 милиона километара, преноси Спутњик.

Прије судара, стручњаци су предвидјели да ће пад ДАРТ-а избацити између 9.979 и 99.790 килограма прашине у свемир и урезати кратер на астероиду.

У наредном периоду могло би да буде објављено више фотографија посљедица судара пошто су свемирски телескопи попут „Хабла“ и „Џејмса Веба“, као и други земаљски телескопи, били усмјерени на посматрање удар у Диморфос.

Да би се прецизно процијенило колико је удар промијенио орбиту Диморфоса око Дидимоса, биће неопходне недјеље посматрања овог пара астероида, наводи НАСА.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана