Шта бисмо открили када би нестали свјетски океани

Agencije
Шта бисмо открили када би нестали свјетски океани

Океани прекривају већину Земљине површине, укључујући и њен најдужи планински ланац те древне руте којима су у давној прошлости људи прелазили с континента на континент.

Свјетски научник Џејмс Одонахи е је при обради НАСА видеа из 2008. године показао како би свијет изгледао када би нестало океана и када би се разоткриле иначе скривене три петине Земљине површине.

Одонахи ради у јапанској свемирској агенцији (ЈАXА), а претходно је био у НАСА. При обради анимације додао је још неколико информација, попут праћења нестанка количине воде за вријеме трајања видеа.

Наши преци су могли пјешачити од Сибира до Аљаске

"Успорио сам почетни дио анимације будући да постоји пуно подморског крајолика који би се појавио врло брзо након што би нестало првих десетак метара", рекао је Одонахи.

Тако би се брзо откриле континенталне плоче и неки копнени путеви којима су први људи прелазили приликом емиграције с континента на континент. Прије неколико десетаина хиљада година наши су преци могли пјешке прећи од континенталне Европе до Велике Британије, од Сибира до Аљаске и од Аустралије до острва који је окружују.

Океан се заледио на половима

"Када се појавило посљедње ледено доба, велик дио океанске воде заледио се на половима те су због тога настале ове копнене руте које су данас прекривене морем", казао је Одонахи.

На анимацији такође можемо видјети најдужи планински ланац на Земљи, који би се појавио пред нашим очима када би ниво мора пао за 2.000 до 3.000 метара. Ради се о ланцу који се протеже око 60.000 километара широм свијета, а преко 90% његове површине је сада под водом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана