Спелеолози у јамама на Велебиту запазили убрзано топљење леда

Srna
Foto: Ilustracija

ЗАГРЕБ- Међународна спелеолошка експедиција, која истражује 15 јама у најзаштићенијим дијеловима природе на Велебиту, уочила је убрзано отапање леда у подземљу, што је повезала са климатским условима.

У Лукиној јами, која је посљедње 22 године била потпуно затворена ледом на дубини око 70 метара, због топљења леда отворио пролаз у дубље дијелове, наведено је у изјави коју су хрватским медијима доставили учесници експедиције из Спелеолошког одсјека Велебит.

Лед, чију старост процјењују на око пола миленијума, а на неколико локација и знатно старији, отапа се и у другим јамама, уочили су спелеолози који другу седмицу истражује то подручје.

„Прелиминарни резултати истраживања показују повезницу тих догађања с климатским условима на Велебиту у посљедње двије године“, навео је члан експедиције, физичар из Центра за природњачке студије у Загребу Далибор Паар.

Он је истакао да ће се даља интерпретација опажених појава извести у сарадњи са стручњацима Центра за климатолошка истраживања ПМФ-а.

Међународна спелеолошка експедиција одвија се у строго заштићеним резерватима природе Хајдучким и Рожанским куковима, који су дио Националног парка Сјеверни Велебит. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана