''SpaceX'' у суботу лансира ''Фалкон 9'' са четири астронаута на МСС

Кликс
Foto: Кликс

''SpaceX'' одвест ће у суботу троје НАСА-иних и једног јапанског астронаута на Међународну свемирску станицу (МСС).

НАСА је службено одобрила капсулу Crew Dragon коју је конструисао ''SpaceX'' за пријевоз својих астронаута на редовним летовима, оцијенивши је сигурном.

''SpaceX'' ће лансирати Фалцон 9 ракету која ће у свемир понијети летјелицу Crew Dragon у оквиру мисије Crew-1.

''SpaceX'', фирма коју је основао бизнисмен Елон Мaск, претходно је успјешно завршила показну мисију која је трајала од маја до аугуста, током које је двоје астронаута послала на МСС и вратила их на Земљу без потешкоћа.

"Јако сам поносан што могу рећи да настављамо редовне свемирске летове с посадом који се лансирају с америчке територије, с америчком ракетом и свемирским бродом", казао је челник НАСА-е Џим Брајденстин.

Ракета ће полетјети у суботу у 19.49 сати из свемирског центра Кенедy, на Флориди. Посаду чине Американци Мајкл Хокинс, Виктор Гловер и Шенон Вокер, те Јапанац Соичи Ногучи.

Подсјетимо, мисија је првенствено планирана за 31. октобар, али је одгођена како би се ријешили проблеми с генераторима мотора ракете Фалкон 9.

На МСС би требали пристати након осам и по сати, у недјељу у 10.20 сати по нашем времену.

Овом мисијом капсуле Драгон ће постати главни "такси" НАСА-е, док се чека да буде спремна Боингова капсула Старлајнер која је на испитивању имала великих проблема и неће бити спремна прије наредне године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана