''SpaceX'' u subotu lansira ''Falkon 9'' sa četiri astronauta na MSS

Kliks
Foto: Kliks

''SpaceX'' odvest će u subotu troje NASA-inih i jednog japanskog astronauta na Međunarodnu svemirsku stanicu (MSS).

NASA je službeno odobrila kapsulu Crew Dragon koju je konstruisao ''SpaceX'' za prijevoz svojih astronauta na redovnim letovima, ocijenivši je sigurnom.

''SpaceX'' će lansirati Falcon 9 raketu koja će u svemir ponijeti letjelicu Crew Dragon u okviru misije Crew-1.

''SpaceX'', firma koju je osnovao biznismen Elon Mask, prethodno je uspješno završila pokaznu misiju koja je trajala od maja do augusta, tokom koje je dvoje astronauta poslala na MSS i vratila ih na Zemlju bez poteškoća.

"Jako sam ponosan što mogu reći da nastavljamo redovne svemirske letove s posadom koji se lansiraju s američke teritorije, s američkom raketom i svemirskim brodom", kazao je čelnik NASA-e Džim Brajdenstin.

Raketa će poletjeti u subotu u 19.49 sati iz svemirskog centra Kenedy, na Floridi. Posadu čine Amerikanci Majkl Hokins, Viktor Glover i Šenon Voker, te Japanac Soiči Noguči.

Podsjetimo, misija je prvenstveno planirana za 31. oktobar, ali je odgođena kako bi se riješili problemi s generatorima motora rakete Falkon 9.

Na MSS bi trebali pristati nakon osam i po sati, u nedjelju u 10.20 sati po našem vremenu.

Ovom misijom kapsule Dragon će postati glavni "taksi" NASA-e, dok se čeka da bude spremna Boingova kapsula Starlajner koja je na ispitivanju imala velikih problema i neće biti spremna prije naredne godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana