Шаоми најавио масовну производњу е-возила, акције узлетjеле

Танјуг
Foto: ИЛУСТРАЦИЈА

ГУАНГЏОУ - Кинески произвођач паметних телефона Шаоми планира да покрене масовну производњу сопствених електричних возила у првој половини 2024. године, изјавио је данас главни извршни директор компаније Леи Ђун, током компанијског Дана инвеститора.

Леи је ту изјаву касније потврдио и на званичном посту генералног директора Шаомија на кинеској друштвеној мрежи Веибо, сличној Твитеру, преноси ЦНБЦ. Акције компаније су на ову вест скочиле за више од 5,0 посто на берзи у Хонг Конгу. Шаоми је у марту ове године најавио улазак на тржиште електричних аутомобила, наводећи да планира да уложи 10 милијарди долара у развој тог бизниса у наредних 10 година.

Прошлог месеца, компанија је званично регистровала предузеће за е-возила Шаоми ЕВ, које већ има 300 запослених, и на чијем је челу Леи. Конкуренција на кинеском тржишту електричних возила постаје све жешћа са уласком нових играча. ЦНБЦ подсjећа да је кинески интернет претраживач Баиду основао у јануару засебно предузеће за производњу електричних аутомобила, а међу ривалима с којима ће се Шаоми суочити у тржишној утакмици су и Нио, Спенг, као и велики играчи "Тесла" и БYД.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана