"Rocket Lab" ће овог мјесеца наставити мисије упркос неуспјешном лансирању

Aгенције
"Rocket Lab" ће овог мјесеца наставити мисије упркос неуспјешном лансирању

ЛОС АНЂЕЛЕС - Компанија "Rocket Lab" ће наставити користити своје ракете "Електрон" за слање сателита и другог терета у свемир већ овог мјесеца.

Федерална агенција за авијацију је издала дозволу компанији да настави лансирати "Електрон" ракете након што је установљено зашто је 13. мисија окончана неуспјешно.

Почетком јула је мисија под називом " Pics Or It Didn't Happen" резултирала неуспјехом, односно губитком ракете и сателита укључујући "Canon" сателит који је требао демонстрирати систем фотографисања Замље прије него што уђе у масовну производњу.

Покренута је истрага, а установљено је да је узрок квара електрична веза. Једна од њих је повећавала отпор због чега је дошло до загријавања и ширења, а то је резултирало топљењем околних компоненти. Резултат је био прекид у електричном систему, а потом и гашење мотора током друге фазе.

"Rocket Lab" је прикупио све потребне податке, а проблем није уочен прије лансирања јер су тестови прошли у најбољем реду.

Сљедеће лансирање још увијек нема тачан датум, али се зна да ће бити обављено из комплекса на Новом Зеланду, пише "Engadget".

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана