"Rocket Lab" će ovog mjeseca nastaviti misije uprkos neuspješnom lansiranju

Agencije
"Rocket Lab" će ovog mjeseca nastaviti misije uprkos neuspješnom lansiranju

LOS ANĐELES - Kompanija "Rocket Lab" će nastaviti koristiti svoje rakete "Elektron" za slanje satelita i drugog tereta u svemir već ovog mjeseca.

Federalna agencija za avijaciju je izdala dozvolu kompaniji da nastavi lansirati "Elektron" rakete nakon što je ustanovljeno zašto je 13. misija okončana neuspješno.

Početkom jula je misija pod nazivom " Pics Or It Didn't Happen" rezultirala neuspjehom, odnosno gubitkom rakete i satelita uključujući "Canon" satelit koji je trebao demonstrirati sistem fotografisanja Zamlje prije nego što uđe u masovnu proizvodnju.

Pokrenuta je istraga, a ustanovljeno je da je uzrok kvara električna veza. Jedna od njih je povećavala otpor zbog čega je došlo do zagrijavanja i širenja, a to je rezultiralo topljenjem okolnih komponenti. Rezultat je bio prekid u električnom sistemu, a potom i gašenje motora tokom druge faze.

"Rocket Lab" je prikupio sve potrebne podatke, a problem nije uočen prije lansiranja jer su testovi prošli u najboljem redu.

Sljedeće lansiranje još uvijek nema tačan datum, ali se zna da će biti obavljeno iz kompleksa na Novom Zelandu, piše "Engadget".

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana