Робот-пас ради за америчку полицију

Agencije
Робот-пас ради за америчку полицију

Сваки пут када се појави неки нови видео робота које развија компанија Boston Dynamics дио јавности се запита на које ће се све начине ови застрашујући технолошки производи користити у будућности.

Па, сада имамо и прве примjере. Полиција у америчкој држави Масачусетса, наиме, већ тестира употребу четвероножног робота званог Spot I, иако Spot још увијек није опремљен оружјем, документи који су објављени пружају забрињавајући поглед у "Робокап" будућност, преноси Гизмодо.

Робота, који је већ доступан на тржишту, полиција користи још од априла 2019. и, како се наводи, у том периоду био је укључен у најмање два "полицијска инцидента". Међутим, није јасно наведено о каквим се "инцидентима" ради као ни да ли је роботима управљао човјек или је био укључен аутономни мод

Има пуњиву и заменљиву батерију која траје 90 минута и снимање видеа од 360 степени, заједно са мноштвом других различитих сензора. Робот има максималну брзину од око 5 километара на час и максималну носивост од око 30 килограма. Робот налик на псе може чак и да отвори врата посебном "руком" која се протеже са његове "главе".

Упркос сумњама јавности, први човјек компаније Boston Dynamics не сматра да су њихови роботи застрашујући иако је извјесно да ће се Spot, четвороножни робот, укључити у полицијске службе много прије Атласа, свог двоногог парњака. Роботи слични човјеку, објашњава, много су страшнији од робота попут паса.

Из ове компаније наводе и да очекују да ће се њихови роботи у наредних 5-10 година користити за опасне ситуације, прегледање сумњивих пакета, детектовање опасних гасова и слично. Такође, додају и да писани уговор о лиценци новим власницима робота не дозвољава употребу Spota у било коју сврху која би наштетила људима или их застрашила.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана