Ријетко помрачење Сунца сутра видљиво у БиХ и бројним земљама свијета VIDEO

klix.ba
Ријетко помрачење Сунца сутра видљиво у БиХ и бројним земљама свијета VIDEO

Дијелови Блиског истока, Индије, Шри Ланке, Филипина и Индонезије свједочит ће сутра ријетком помрачењу Сунца, посљедњем у овој деценији, док ће га остатак свијета моћи посматрати путем интернета.

Мјесец ће 26. децембра проћи поред Сунца и прекрити 97 посто средишње звијезде нашег система, остављајући траг карактеристичног прстена. Овај прстен ће бити видљив дуж линије од 118 километара која се протеже од Саудијске Арабије до Филипина.

Помрачење у облику прстена настаје јер је Мјесец тренутно близу своје највише орбиталне удаљености од Земље, али неће бити довољно велик да покрије цијело Сунце.

Љубитељи небеских феномена на Блиском Истоку моћи ће гледати помрачење рано ујутру, док ће становници на југу Индије и Шри Ланке свједочити феномену нешто прије поднева. У Индонезији ће се помрачење десити у раним поподневним сатима, а на Филипинима прије заласка Сунца.

Астроном Фред Еспенак креирао је табелу која приказује када ће максимални домет помрачења бити видљив у великом броју градова широм Азије, према локалном времену. Ватрени прстен бит ће видљив најдуже три и пол минуте, источно од острва Пулау Гин Бесар у Индонезији.

Становници Босне и Херцеговине, као и бројних других држава, моћи ће пратити помрачење онлине путем YouTube линка.

Док ће ово бити посљедње помрачење у овом деценији, још два нам стижу у 2020. години, и то једно у јуну, као и тотално помрачење Сунца у децембру.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана