Ове апликације ће вас упозорити на земљотрес

GS
Foto: Shutterstock

У јеку разорних земљотреса у Турској посљедњих дана, доносимо вам детаље о неким апликацијама које нуде упозорења о потресима.

Док Андроид има намјенски сервис за земљотресе, iPhone и iOS се ослањају на локалне услуге и нуде опцију дигиталног подсетника која је директно повезана са, рецимо, државним сеизмолошким савезом.

Ово су три можда најбоље апликације за оваква упозорења.

LastQuake


LastQuake, за iPhone је бесплатна апликација посвећена информисању и прикупљању изјава у реалном времену. Овај званични алат Евромедитеранског сеизмолошког центра (ЕМСЦ) дизајнирали су сеизмолози, преноси Б92

Захваљујући активном учешћу великог броја корисника, ЕСМЦ-у је потребно само неколико минута да процени утицај земљотреса и потом обавести грађане.

LastQ, поред информација у реалном времену, нуди приступ коментарима, фотографијама и видео снимцима сведока, нуди могућност дељења информација путем друштвених мрежа, СМС сервиса који могу да обавесте вољене особе, као и савете за понашање након земљотреса.

Еаrthquake Network

Еаrthquake Network је свеобухватна апликација за земљотресе и за многе земље је једини систем упозорења.

Ова апликација нуди обавештења у реалном времену ако живите у близини епицентра, упозорава неколико секунди пре потреса ако живите далеко од епицентра, и све остале функције које бисте очекивали.

Earthquake Alerts – US & Worldwide Earthquakes

Мy Earthquake Alerts пружа информације о земљотресима, а оно што је издваја, поред једноставног дизајна оптимизованог за iPhone, је да има базу података о земљотресима која иде до 1970-их година.

Апликација је такође бесплатна.

За коју год да се одлучите, дјелују као добар избор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана