Ove aplikacije će vas upozoriti na zemljotres

GS
Foto: Shutterstock

U jeku razornih zemljotresa u Turskoj posljednjih dana, donosimo vam detalje o nekim aplikacijama koje nude upozorenja o potresima.

Dok Android ima namjenski servis za zemljotrese, iPhone i iOS se oslanjaju na lokalne usluge i nude opciju digitalnog podsetnika koja je direktno povezana sa, recimo, državnim seizmološkim savezom.

Ovo su tri možda najbolje aplikacije za ovakva upozorenja.

LastQuake


LastQuake, za iPhone je besplatna aplikacija posvećena informisanju i prikupljanju izjava u realnom vremenu. Ovaj zvanični alat Evromediteranskog seizmološkog centra (EMSC) dizajnirali su seizmolozi, prenosi B92

Zahvaljujući aktivnom učešću velikog broja korisnika, ESMC-u je potrebno samo nekoliko minuta da proceni uticaj zemljotresa i potom obavesti građane.

LastQ, pored informacija u realnom vremenu, nudi pristup komentarima, fotografijama i video snimcima svedoka, nudi mogućnost deljenja informacija putem društvenih mreža, SMS servisa koji mogu da obaveste voljene osobe, kao i savete za ponašanje nakon zemljotresa.

Earthquake Network

Earthquake Network je sveobuhvatna aplikacija za zemljotrese i za mnoge zemlje je jedini sistem upozorenja.

Ova aplikacija nudi obaveštenja u realnom vremenu ako živite u blizini epicentra, upozorava nekoliko sekundi pre potresa ako živite daleko od epicentra, i sve ostale funkcije koje biste očekivali.

Earthquake Alerts – US & Worldwide Earthquakes

My Earthquake Alerts pruža informacije o zemljotresima, a ono što je izdvaja, pored jednostavnog dizajna optimizovanog za iPhone, je da ima bazu podataka o zemljotresima koja ide do 1970-ih godina.

Aplikacija je takođe besplatna.

Za koju god da se odlučite, djeluju kao dobar izbor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana