Откривен непознат ротирајући објекат у нашој галаксији

GS
Foto: AA

Аустралијски научници тврде да су открили непознати ротирајући објекат у нашој галаксији и истичу да се ради о нечему што досад није виђено.

Објекат, који је први открио студент са аустралијског универзитета Куртин, специфичан је по томе што сваких 18 минута емитује огромну количину енергије у радиодјелу електромагнетског спектра.

Како преноси ББЦ, објекти који пулсирају енергијом релативно се често уочавају у свемиру, међутим у овом случају се ради о објекту који пулсира цијели минут, што је крајње неуобичајено.

Овај необичан објекат открио је студен Тајрон О''Дохерти користећи телескоп и нову технику коју је сам развио.

Студент је члан тима радиоастронома који води астрофизичарка Наташа Харли-Вокер, у склопу Међународног центра за истраживања у радиоастрономији (ИЦРАР).

"Пулс енергије се појављивао и нестајао сатима током наших опсервација", рекао је О''Дохерти у саопштењу за медије у којем је ИЦРАР извијестио јавност о открићу.

Додаје у саопштењу да је то било потпуно неочекивано, јер се ништа друго што им је било познато не понаша тако.

Објекат који је "упаљен" цијели минут је "јако чудан", рекла је ИЦРАР-ова астрофизичарка Џема Андерсон у саопштењу за медије.

ИЦРАР наводи да се објекат налази око 4.000 свјетлосних година од Земље, изузетно је сјајан и има екстремно јако магнетско поље.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана