Ништа од вакцине против ХИВ-а, научници одустали

Srna
Обустављено је истраживање на више од 5.000 људи у Јужноафричкој Републици
Foto: Илустрација | Обустављено је истраживање на више од 5.000 људи у Јужноафричкој Републици

ЛОНДОН - Научници су прекинули рад на експерименталној вакцини против ХИВ-а јер се показало да не функционише. Амерички Национални институт за здравље /НИХ/ прекинуо је испитивање јер вакцина није испунила очекивања.

Обустављено је истраживање на више од 5.000 људи у Јужноафричкој Републици будући да је утврђено да вакцина не спречава заразу ХИВ-ом, који узрокује сиду, преноси Би-Би-Си.

Стручњаци су изразили дубоко разочарање и поручили да се потрага за вакцином мора наставити.

Пропала вакцина била је нова верзија "првог кандидата" за универзални лијек против ХИВ-а и она је на почетку показивала да пружа одређену заштиту од вируса у клиничком истраживању спроведеном у Тајланду.

Постоји више различитих врста ХИВ-а и вакцина је била прилагођена најучесталијем типу у Јужноафричкој Републици, која има једну од највиших стопа заразе ХИВ-ом у свијету.

У ту вакцину су полагане велике наде, наводе и бројни научни портали. У истраживању су учествовали добровољци који су примили или плацебо /лажни лијек/ или експерименталну вакцину.

Први подаци показали су да се ХИВ-ом, у праћеном периоду, заразило 129 особа које су примиле експерименталну вакцину, те 123 међу онима које су примиле плацебо.

То је био знак да од вакцине нема ништа.

Научници настављају рад на другим приступима стварању ефикасне вакцине против ХИВ-а, преносе медији.

За сада, примјењује се профилактички лијек који спречава заразу ако се узима прије излагања вирусу, али, за разлику од вакцине, мора се узимати редовно, а можда чак и свакодневно.

Достигнућа у развоју антиретровирусних лијекова продужила су животни вијек заражених.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана