Научници открили тајну мозгова пчела

ГС
Foto: Pixabay

Пчеле имају знатно већу густину можданих ћелија, чак и у поређењу с мозговима малих птица које су познате по великој густини неурона, показало је ново истраживање.

Научници су упоређивали величину и тежину мозгова разних инсеката који садрже независне специјализоване регије за обраду визуелних информација, звукова, мириса, па чак и меморије.

Међутим, величина мозга, било код инсеката или код кичмењака, попут птица и сисара, не даје увијек реалну представу о његовој снази. Разлог је и то што неке животиње - посебно оне које лете, попут птица, имају гушће збијене неуроне како их мозак својом величином и тежином не би ометао у лету.

Професорка Ребека Китинг Годфри са Универзитета у Аризони и њен тим, проучавали су мозак инсеката користећи недавно развијену технику за бројање можданих ћелија. Издвојили су мозак 450 инсеката који спадају у 32 различите врсте, укључујући пчеле, осе, мраве и неке врсте мува, пише часопис Њу сајентист.

Пчеле по густини можданих ћелија сличније птицама.

Научници су већ раније утврдили да је густина можданих ћелија птица већа него код људи. Тиме се објашњава зашто су неке птице, попут врана или сивих папагаја, толико интелигентне да имају чак и свијест о себи и когнитивне способности дјетета и могу да рјешавају сложене задатке у више корака. Висока интелигенција је углавном својствена птицама које су изразито друштвене.

Сваки мозак је био самљевен и натопљен раствором који ослобађа језгра сваке мождане ћелије. Затим су додали боју од које језгра постају флуоросцентна, што им је омогућило да их изброје у малом узорку, под посебним епифлуоресцентним микроскопом који користи ултраљубичасто свјетло. На основу тих узорака коначно су процијенили број неурона у цијелом мозгу одређене врсте.

Истраживачи су открили да су неке пчеле, посебно оне из рода Аугоцхлорелла, имале врло велики број неурона у поређењу с величином мозга - око два милиона по милиграму. То је више и од броја неурона који имају мале птице, попут краљића (Regulus regulus), који има око 490.000 ћелија по милиграму.

Са друге стране, мрави, у поређењу с пчелама и осама, имају мали мозак и релативно мало можданих ћелија. Једна врста мрава анализирана у студији имала је само 400.000 ћелија по милиграму.

Ипак, научници сматрају да је вјероватније да разлика у броју можданих ћелија код инсеката нема много везе с нечим што би се могло назвати интелигенцијом. То је хипотеза коју тек треба испитати.

Пчеле имају два милиона неурона на милиграм мозга

Пчеле имају два милиона неурона на милиграм мозга

Једна од учесница истраживања са Универзитета у Аризони, Вулфила Гроненберг, сматра да летећим инсектима више неурона вјероватно треба како би оснажили њихов вид потребан за лет.

“Ткиво мозга је скупо у енергетском смилу, па ако вам не треба, нећете га ни имати”, наводи Гроненберг.

“Код птица су уочене прилично густе мождане структуре, а неке пчеле имају сличну густину”, каже професорка Годфри, мада признаје да их је изненадио изразито низак број можданих ћелија код мрава, преноси РТС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана